Ексклюзиви
неділя, 21 квітня 2019 10:03

Вербна неділя: історія та традиції свята

Вербна неділя: історія та традиції свята
Християни східного обряду сьогодні, 21 квітня, відзначають Свято Входу Господнього в Єрусалим, або Вербну неділю. Фото - slavdelo.dn.ua

Християни східного обряду сьогодні, 21 квітня, відзначають свято Входу Господнього в Єрусалим, або, як його ще називають у народі, Вербну неділю.

Згідно із християнським вченням, цього дня, за 5 днів до свого розп'яття, Ісус в'їжджав до Єрусалима на віслюку. І миряни устеляли перед ним дорогу пальмовим листям. Свято має кілька назв: його називають Тиждень Ваій чи Квітковий тиждень, а з часів Русі — Вербна неділя — від традиції віруючих приходити цього дня до церкви з гілками верби, тому що вона перша сповіщає про прихід весни. Відтак на Вербну неділю в усіх церквах відбувається урочистий обряд посвячення ритуальних гілочок верби після богослужіння.

Традиції

Повертаючись з відправи, більші гілочки втикали біля дороги чи на городі, щоб освячене дерево пустило коріння. З верби виготовляли різноманітні речі господарського призначення: кошики, хлібнички, дитячі столики, верші, сушниці тощо. Крім доріг і обійсть, вербу висаджували у полі біля криниць, щоб вода завжди була чистою та холодною, на піщаних пагорбах та яровищах, аби зупинити ерозію ґрунтів і піскові буревії, обіч річок, щоб зміцнити береги від обвалів і замулення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше провели парад великодніх капелюхів

Посвячені гілочки затикали також у хліві та стайні "від грому та пожежі", решту ж клали за образи на покуті. Вважалося, що це дерево допомагає від багатьох недуг і має неабияку магічну силу. Виганяючи вперше корів на пасовисько, їх обов'язково благословляли свяченою вербою, аби нечисть не чіплялася до тварин.

Із дрібніших галузок чи листочків робили відвар або горілчану настоянку — нею лікували від головного болю, пропасниці, гарячки, шлункових хвороб, заживляли рани на тілі, використовували як натирання при ревматизмі. Такою ж настоянкою зцілювали й домашніх тварин.

Після Вербної неділі нерідко верталося похолодання – "прийшла Вербниця — назад зима вернеться".

Українські православні готуються зустрічати одне з головних свят у році — день Святої Трійці. Свято зішестя Святого Духа на послідовників Христа. Цей день також вважається днем народження Святої Вселенської соборної апостольської Церкви. День Трійці відзначається на 50-й день після Великодня. Цьогоріч православна Пасха припадає на 28 квітня.Трійцю в Україні святкуватимуть 16 червня, у неділю. Цей день є в Україні офіційним вихідним.

Зараз ви читаєте новину «Вербна неділя: історія та традиції свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути