Ексклюзиви
середа, 17 жовтня 2007 11:54

Велика Британія пред"явила претензії на Антарктиду

 Велика Британія пред"явила претензії на найпівденнішу область планети - Антарктиду.

Британське МЗС заявило, що вимагатиме від ООН визнання власною територією антарктичного шельфу площею мільйон квадратних кілометрів. Лондон не бентежить, що його претензії йдуть врозріз з конвенцією про Антарктиду 1959 року, яка закріпила нейтральний статус цієї території.

Британська сторона ратифікувала цей документ, проте розраховує на те, що їй нададуть можливість вести розробку вуглеводневих і рудних родовищ, що знаходяться на антарктичному шельфі. Видання відзначає, що услід за Великою Британією свої претензії на володіння Антарктидою можуть висловити країни Південної Америки.

Якщо британці можуть спровокувати територіальний переділ найпівденнішої області планети, то суперечка за володіння найпівнічнішою територією - Арктикою - вже йде. Нагадаємо, спочатку Росія влітку 2007 року заявила про свої претензії на володіння хребтом Ломоносова і підняттям Менделєєва.

Після цього Канада оголосила про свої плани збудувати першу арктичну військову базу, щоб не допустити на цю територію інші країни, а Данія відправила до полюса експедицію для збору доказів того, що арктичний шельф належить їй. 17 серпня США також відправили до Арктики експедицію для того, щоб розширити свій континентальний шельф.

17 жовтня уряд Канади заявив, що нанесе на власну карту всю територію Арктики. "Ми закінчуємо всебычну картографію арктичного морського дна як частини зусиль із закріплення канадського суверенітету над цією територією", - заявили чиновники. Раніше, за їх словами, на картах була відображена не вся канадська Арктика, пише газета The Guardian.

Зараз ви читаєте новину «Велика Британія пред"явила претензії на Антарктиду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути