Ексклюзиви
неділя, 20 жовтня 2013 16:48

Вдова Броза Тіто померла на 90-му році життя

Вдова лідера соціалістичної Югославії Йосипа Броза Тіто Йованка Броз, яка з серпня проходила лікування в клініці Белграда, померла в результаті зупинки серця.

Йованка Броз стала третьою офіційною дружиною Тіто в 1952 році. До цього вона шість років була його секретарем. Після смерті чоловіка в 1980 році Йованка була ізольована від суспільства. Тодішня влада прийняла закон, який позбавив вдову Тіто права на майно, яке проголошувалося державним. Цей закон скасували в 1999 році, проте Йованка Броз не змогла нічого відсудити у держави, оскільки, за словами її представника, суд втратив відповідні документи.

У 2000 році Броз звільнили з-під арешту, знявши обмеження на спілкування і пересування, але становище її ставало все гірше. У будинку протікав дах, продукти доставляли не кожен день, і "червона королева" ледь не голодувала.

Увага до тяжкого становища Йованки привернула її колишня покоївка, Любіца Бок, яка прислуговувала першій дамі держави 20 років - до самого її ув'язнення. Любіца зателефонувала в газету і розповіла журналістам про життя Йованки. "Трохи краще жебрачки, яка живе на вулиці" - так назвав свою статтю один сербський журналіст, вельми здивований тим, що вдова колишнього комуністичного диктатора все ще жива, повідомляє "Третій вік".

Вдова Тіто отримала від влади Сербії посвідчення особи та паспорт лише в липні 2009 року. Таким чином, вона близько 30 років прожила без особистих документів, пише РИА Новости. Раніше сербські ЗМІ повідомляли, що жінка страждає на рак шкіри, але до останнього моменту відмовлялася лікуватися.

Як наголошується, вдова Тіто хотіла бути похована поряд із чоловіком у мавзолеї "Дім квітів" на території Музею історії Югославії у Белграді.

Зараз ви читаєте новину «Вдова Броза Тіто померла на 90-му році життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути