вівторок, 04 серпня 2020 15:45

"Вдома жити подобається більше" - як реформують інтернати на Тернопільщині

В країні в інтернатних закладах живе близько 106 тис. дітей. Лише 7% з них - сироти. Решта мають як мінімум одного з батьків. Урядова програма деінституалізації має на меті скоротити кількість інтернатів або переформатувати їх у навчальні заклади. Основна ціль такої реформи - повернення дітей до своїх родин, а також економія бюджету.
Протягом 2016-2017 років на інтернати було витрачено 15 млрд грн з бюджету, а ще близько 500 млн надійшло від благодійників. 80% цих грошей іде на комунальні послуги та зарплату працівників. Це означає, що більше фінансуються не вихованці, а заклади.
Для програми деінституалізації обрали 4 "пілотні" області, які мають реформувати заклади до 2026 року. До них ввійшли Тернопільська, Київська, Чернігівська та місто Київ. Наразі найбільш успішним кейсом з трансформації є Тернопільщина, за рік вони повернули до родин 34% вихованців інтернатів. Фінансується проєкт з кредитних коштів Світового банку.

Автор: Тарас Подолян
  Родина Шмиків коло свого дому
Родина Шмиків коло свого дому


"Вдома жити подобається більше, бо приїжджаєш - а тут сім'я", - каже 14-річний Даня. Він разом із сестрою Катею навчаються у санаторному інтернаті в Збаражі з 2016 року. Заклад став одним із 6 на Тернопільщині, які зміняться в рамках реформи деінституалізації. До 2026-го санаторка повинна стати ліцеєм для 10-11 класів.
"Перехідний період реформування ліцею буде тривати до 2024 року. В результаті має бути 4 десятих класи. Проте ми даватимемо можливість довчитись тим учням, які вступили сюди раніше. Але вже без ночівлі", - розповідає в. о. директора Наталія Саламанюк.
Родина Каті та Дані проживає у селі Мусорці Збаразького району. Їхній батько веде домашнє господарство, матір працює секретаркою в сільській раді. Зараз їхні діти навчаються в інтернаті на денній формі. Рік тому батьки взяли участь у програмі трансформації інтернатів.
"Є школи і ближче, але знайомі рекомендували саме цю. Сюди нам їхати 15 кілометрів. У нас є власне авто. Дітей відвожу або я або чоловік. Значно рідше їздимо на рейсовому автобусі. Назад забираємо їх о 5-6 годині вечора", - розповідає матір Марія Шмик.

Автор: Тарас Подолян
  в.о. директора Збаразького інтернату Наталія Саламанюк.
в.о. директора Збаразького інтернату Наталія Саламанюк.

Сімей із схожими життєвими обставинами в цьому інтернаті виявилось 50%. Половина цих учнів тепер не будуть жити в закладі. Натомість батькам пропонують альтернативу: безкоштовне харчування та групу подовженого дня, або ж перевестись на навчання в ближчу школу. Проте 32 дитини з неблагополучних сімей все ж залишаються тут на цілодобовому утриманні. Такі випадки є складніші, оскільки вимагають роботи із проблемними сім'ями чи влаштування дітей в прийомі родини. Якщо через певний час батьки не налагодять своє становище, то служба опіки розглядатиме варіант позбавлення батьківських прав. А після - усиновлення дітей іншими сім'ями.
"Коли ми аналізували родини, то виявилось, що здебільшого батьки віддають дітей до інтернатів для отримання соціальних послуг. Хоча соціальна функція не притаманна інтернатам. Причини у кожного різні. Деякі їздили на заробітки, у декого матеріальна скрута, в деяких випадках був булінг у школі, а дітям із інвалідністю взагалі відмовляли в навчанні", - каже керівник проєкту з реформування в Тернопільській області Володимир Кузьмінський.

Автор: Тарас Подолян
  головний корпус Збарзського санаторного інтернату
головний корпус Збарзського санаторного інтернату
Для вирішення питання з проблемними родинами, в майбутньому окрема територіальна громада має найняти власного соціального працівника. Така людина зможе контролювати сімейний стан, допомагатиме із заповненням документів, влаштуванням дітей з інвалідністю в школи та оформленням соціальних послуг.
"Набагато легше вирішувати ситуацію, коли вона не заходить у глухий кут. Тепер для цілодобового перебування дитини в інтернаті потрібний дозвіл органу опіки та піклування. Тобто всі діти, які потраплятимуть в такий заклад, будуть під постійним контролем. Директори інтернатів зобов'язані інформувати про кожного вихованця раз на 3 місяці. Органи опіки контролюватимуть, чи забирають батьки дітей на вихідні, а також чи не закінчився термін перебування в закладі. Сподіваюсь, що місцева влада звертатиме увагу на ці питання. Бо показник якості громади - не лише якісні дороги чи бруківка, а й ті проблеми, які не завжди видно. Зокрема, неблагополучні родини", - коментує ситуацію начальник служби у справах дітей Збаразької РДА Юрій Мархивка.
Зараз ви читаєте новину «"Вдома жити подобається більше" - як реформують інтернати на Тернопільщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути