середа, 16 червня 2010 20:14

Вчені знайшли рештки Караваджо (ФОТО)

Автор: AP
 

Італійські вчені оголосили, що знайшли рештки, які з 85-процентною вірогідністю належать видатному живописцю Караваджо.

Офіційну заяву було зроблено в Равенні на прес-конференції, присвяченій підсумкам дослідження, яке співробітники чотирьох італійських інститутів проводили впродовж року. Під час зустрічі журналістам показали знайдені кістки.

Учасники проекту ексгумували рештки на цвинтарі церкви в Порто Ерколе, прибережному тосканському містечку, де, як вважається, помер Караваджо. Після проведення тестів ДНК і радіовуглецевого аналізу вони виявили єдиний комплект кісток, який міг бути рештками художника. Зокрема, кістки належали чоловікові, який помер у віці від 37 до 45 років (Караваджо помер у 39). Також рештки "підійшли" за зростом (близько 170 сантиметрів) і приблизною датою смерті (близько 1610 року).

Антрополог Джорджо Группіоні розповів журналістам, що встановити істину зі 100-відсотковою ймовірністю не вдасться через те, що з часом ДНК руйнується, а з моменту смерті Караваджо минуло 400 років.

Також дослідники висловили припущення щодо причин смерті Караваджо. На їхню думку художник, ослаблений сифілісом, помер від сонячного удару. Втім, за допомогою аналізу решток довести дану версію неможливо, уточнили вчені.

Мікеланджело Мерізі Караваджо вважається одним з найбільших живописців бароко і великим майстром світлотіні. Він прожив життя авантюриста і помер, ховаючись від переслідування.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли рештки Караваджо (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути