середа, 19 травня 2010 14:54

Вчені навчилися відновлювати нервові клітини

Вчені навчилися відновлювати нервові клітини

Німецькі дослідники змогли відновити нейрони, яких бракувало мозку, з клітин іншого класу, які наявні в мозковій тканині, але не виконують нейронних функцій. Ця розробка допоможе в майбутньому розробити методики лікування таких захворювань як хвороба Альцгеймера, Паркінсона, розсіяний склероз та інших.

У своїй роботі група вчених під керівництвом професора Магдалени Гетц з Дослідницького центру імені Гельмгольца в Мюнхені зуміла показати, що утворення нових функціонально повноцінних нейронів в мозку можливо під дією специфічних білкових молекул на так звані нейроглії - допоміжні клітини, які оточують нейрони і виконують метаболічні функції, забезпечуючи тим самим роботу нейронів.

Мова йде про так звані "астроцити" - один з класів нейроглій, які мають зіркоподібну форму. Ці клітини, крім іншого, виконують ще й роль каркаса, який утримує на собі нервову тканину.

Учені використали ту обставину, що за своїми властивостями ці астроцити схожі на клітини-сателіти (радіальні глії), які виконують роль попередників нейронів під час ембріонального розвитку головного мозку. Трансформація сателітів в нейрони відбувається і в дорослому віці, проте дуже обмежено і лише в окремих ділянках головного мозку.

Дослідники у своїй роботі вперше показали, що астроцити також можуть бути безпосередньо перетворені на нейрони кори головного мозку під дією специфічних білкових молекул, що регулюють роботу клітинних ДНК.

У експериментах з мишами вчені продемонстрували, що адресна доставка цих білкових молекул в астроцити за допомогою нешкідливих вірусів призводить до утворення збуджувальних або гальмівних нейронів. Результат трансформації визначається типом чинного білка - нейрогеніна-2 в першому випадку і Dlx2 у другому.

Тепер науковці мають намір розширити набір нейронів у подальших дослідженнях, що здійснюються із допоміжних клітин мозку, і наблизитися тим самим до розробки методик лікування важких нейродегенеративних захворювань.

РИА-Новости

Зараз ви читаєте новину «Вчені навчилися відновлювати нервові клітини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути