пʼятниця, 12 березня 2010 17:38

Вчені навчились відновлювати клітини пам"яті

Вчені навчились відновлювати клітини пам"яті

Науковці з Міжнародного науково-медичного центру у Вісконсені заявили, що винайшли спосіб відновлювати клітини мозку у хворих людей, що відповідають за пам"ять, пише журнал Science.

Дослідження з 300-ма пацієнтами хворими на склероз показали ефективність введення спеціального протеїну.

Вчені робили хворим ін"єкції протеїну Pin1, який має в своїй структурі генетично модифіковані сполуки білку. Вони мають покращувати електричну активність мозкових клітин.

Керівник досліджень лікар Джонатан Левензон, заявляє, що їм вдалося досягнути певного покращення провідності в нейронних мережах головного мозку. Клітини, які раніше вважалися мертвими, почали проводити сигнал від м"язів та органів.

Головний невропатолог Київського інституту нервів Петро Синявський сказав у коментарі для Gazeta.ua, що відновлення пам"яті можливо поки що тільки теоретично.

"Нам не вдалося повністю реанімувати мертві клітини в хворих на прогресуючий склероз. Ми зараз можемо лише призупинити розповзання хвороби по мозку. Та ці нові дослідження дають надію на перемогу над склерозом. Вони показують, що штучно продуковані протеїни можуть покращувати еластичність клітин та головне відновлювати їхню електричну активність", - розповів лікар.

Всі нервові імпульси є електричними розрядами.

"Їх передають нейрони через синапси. Якщо синапси втрачають еластичність то по них не проходить сигнал і клітини стають неактивними. Нові препарати відновлюють спеціальні протеїнові ферменти, які з віком зникають в клітинах. Якщо клінічні дослідження будуть вдалими, то ми зможемо повністю побороти склероз за 5-10 років", - додав Синявський.

Зараз ви читаєте новину «Вчені навчились відновлювати клітини пам"яті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути