неділя, 21 жовтня 2012 16:14

Ватикан вперше канонізував індіанку
14

Папа Римський канонізував сімох осіб
Фото: ФОТО: Reuters

Папа Римський Бенедикт XVI канонізував сімох осіб, зокрема першу святу індіанку - Катері Текаквіту з племені могавків. Про це він повідомив під час недільної меси латинською мовою в римському соборі святого Петра.

Катері Текаквіта відома також як "Лілія могавків". Вона була дочкою християнки з племені алгонкінів і могавського вождя-язичника. У 1677 році Текактвіту хрестили єзуїти. Незабаром після цього через переслідування індіанців вона покинула своє плем'я і пройшла пішки понад 300 кілометрів до католицької місії Святої Марії, розташованої неподалік від Монреаля. У 1679 році Текаквіта прийняла обітницю безшлюбності. Вона була відома своєю цнотливістю і умертвінням плоті.

У 1980 році папа Римський Іоанн Павло II зарахував Текаквіту до лику блаженних, а в лютому 2012 року Бенедикт XVI оголосив про рішення зарахувати її до лику святих. Вона була кандидатом на канонізацію з 1932 року. Текаквіті приписуються різні чудеса, вчинені нею після смерті.

Серед зарахованих до святих 21 жовтня - черниця францисканського ордену Маріанна Коуп (1838-1918). Як зазначає Agence France-Presse, американка німецького походження також відома як "матір Маріанна з Молокаї" за допомогу хворим на проказу на гавайському острові Молокаї.

Папа Бенедикт XVI канонізував і філіппінського мученика Педро Калунгсода (1654-1672), який навернув у католицизм корінне населення островів і потім убитого аборигенами ж. Він став другим філіппінським святим після Лоренсо Руїса.

Крім них, офіційно святими стали французький єзуїт Жак Бертьє, страчений на Мадагаскарі в 1896 році, мирянка з Баварії Марія Шеффер, яка була прикута до ліжка і поширювала слово Господа в сусідніх селах аж до своєї смерті в 1925 році, італійський священик Джованні Баттіста Пьямарта, який допомагав молоді під час індустріальної революції, та іспанська черниця Марія дель Кармен, яка допомагала в XIX столітті бідним жінкам.

Зараз ви читаєте новину «Ватикан вперше канонізував індіанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути