середа, 07 липня 2010 12:47

ВАСУ призупинив провадження у справі геройства Романа Шухевича

ВАСУ призупинив провадження у справі геройства Романа Шухевича

Учора Вищий адміністративний суд України повинен був вирішити - чи залишити Роману Шухевичу звання Героя України. Суд повинен був розглядати скарги на рішення суду за позовом донеччанина Анатолія Соловйова, але вирішив припинити провадження у справі.

Вперше на засідання прийшла представниця Віктора Ющенка, заслужений юрист України Світлана Кустова. Так само особисто був присутній син Героя України Юрій Романович Шухевич.

Суд вирішив припинити провадження у справі на тій підставі, що спочатку належить розглянути скаргу донецького адвоката Володимира Оленцевича на попереднє рішення того ж суду в Донецьку, яким Оленцевичу було відмовлено в аналогічному позові. При президентові Вікторі Ющенку адвокат Оленцевич намагався відмінити указ президента про нагородження Романа Шухвича званням Героя України посмертно, але дістав відмову, а при нинішньому президентові такий же позов професора Донецького медуніверситету Анатолія Соловйова увінчався перемогою.

"Двічі за одних і тих же обставин один і той же суд ухвалював протилежні рішення - чи це не говорить про заангажованість даного суду?! - звернув увагу адвокат Роман Орєхов. - З ухваленого сьогодні рішення витікає висновок: суд готується восени відмінити незручне рішення, яким було відмовлено Оленцевичу при Ющенку і таки остаточно позбавити Шухевича нагороди, як це вигідно діючому президентові України.".

Орєхов представляв інтереси в справі "про героїзацію Степана Бандери" і "дегероїзації Шухевича". Він поділився з нами наступною думкою щодо процесу:

"Вищий адміністративний суд України продовжує виконувати політичне замовлення адміністрації президента Януковича. До сьогоднішнього дня я сподівався, що ВАСУ не зважиться нехтувати авторитетом судової системи України і Кодексом адміністративного судочинства. Але коли суддею доповідачем виявилася Раїса Федорівна Ханова, яка ще вчора була заступником глави апеляційного адміністративного суду в Донецьку, надії розсипалися", - сказав Орєхов.

Адвокатові не зрозуміло, як автоматизована система вибрала такий склад суду (згідно з адміністративним кодексом, склад суду вибирає комп'ютер, а не голова суду).

"Чому саме Ханову уповноважили бути головою колегії з 5 суддів?! У середині квітня вона була замом судді Бадахової, яка ухвалила рішення 21 квітня, яке ми сьогодні оскаржували! Бадахова вирішила задовольнити позов громадянина Соловйова і позбавити Шухевича звання героя. А сьогодні колишній заступниці випало розглядати касаційну скаргу на рішення свого недавнього начальника - голови Донецького апеляційного адміністративного суду! Донецькі судді і в Києві продовжують вирішувати долю Героїв України!", - відзначив Орєхов.

Нагадаємо, Роман Шухевич був нагороджений званням "Герою України" 12 жовтня 2009 року указом Віктора Ющенка. 21 квітня 2010 долі Донецький апеляційний адмінсуд відмінив цей указ, як незаконний.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «ВАСУ призупинив провадження у справі геройства Романа Шухевича ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути