Ексклюзиви
пʼятниця, 01 березня 2013 16:44

Варто було б платити за кожний предмет ЗНО. В Америці один тест коштує 10-20 доларів - експерт

Варто було б платити за кожний предмет ЗНО. В Америці один тест коштує 10-20 доларів - експерт
Фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК

5 березня закінчується реєстрація на ЗНО-2013. У Вінницькій області зареєструвалось близько 8 тис учасників, очікується ще 3-4 тисячі. Щороку останнього тижня спостерігається великий наплив.

Про це Gazeta.ua розповів директор Вінницького регіонального Центру оцінювання якості освіти Геннадій Кузьменко, 50 років.

Фінансування на проведення ЗНО скоротили. На які заходи йдете, щоб провести тестування на належному рівні?

-Фінансують, як і минулого року. Змінити ми нічого не можемо, тому що процедура чітко визначена законом. Скоротити працівників немає можливості. Нас і так працює четверо. 300 вчителів ми залучаємо для роботи в Центрі під час проведення ЗНО. Торік їм затримували зарплатню, віддали тільки у серпні.

Можливий варіант, коли за кожне тестування потрібно буде заплатити певну суму?

-Взагалі, варто б було ввести символічну плату за кожен тест. Щоб відповідальніше ставились. В Штатах, наприклад, платять від 10 до 20 доларів. Але для цього треба змінити дуже багато законодавчих актів. Тому найближчим часом ЗНО буде безкоштовним. До 5 % зареєстрованих не приходять. Трапляється, хтось телефонує і попереджає, що не буде здавати тести. В таких випадках на нього не роздруковується весь пакет документів. Майже 10 % не з'являються на останні іспити. Погано здають один з перших і вирішують, що у них немає шансів. Але ж сертифікат дійсний і в наступні роки. Якщо гарно здати, наприклад, математику та історію, то наступного року можна пройти ЗНО тільки з української мови.

Час від часу хтось із народних депутатів говорить про необхідність скасування ЗНО. Чи можуть прийняти такий закон? Що чекати в подальшому після його впровадження?

-Державі це невигідно. Адже навіть із зайвими витратами проведення ЗНО обходиться дешевше, ніж здача іспитів у кожному вузі. Тому скасувати тестування не можуть. Інакше всі майбутні студенти прийдуть протестувати під Кабмін. Зараз у них є можливість подавати заявки у 5 вузів. Причому, документи можна не розвозити, а відправляти в електронному вигляді. З 2014-го це стане правилом. Ніяких черг і витрачених коштів на дорогу. В Америці тільки так відбувається. Абітурієнт отримує запрошення і проходить співбесіду з психологом. Він радить, чи варто обирати цю професію. А далі абітурієнт сам вирішує.

Депутати також говорять про необхідність оптимізації вузів. Мовляв, в Україні не потрібно стільки фахівців з вищою освітою, тому постійно скорочують держзамовлення.

-Цей процес відбувається еволюційно. Торік був опублікований список вузів, до яких не було подано жодної заяви. Поступово такі вузи просто перестануть існувати. Звісно, це приватні вузи. В Грузії працює інша система. Там безкоштовно вчаться всі, хто отримав 175-200 балів на тестуванні. 50% платять за навчання абітурієнти з 150-175 балами, до 150 — контракт. А вже молодь обирає, куди краще йти. Іноді у приватному ВНЗ всі навчаються по держзамовленню, а у державному на контракті. Рейтинг вузів зразу видно. У Польщі чітко визначено, що держзамовлення складає 30 % незалежно від кількості випускників. І отримати вищу освіту там досить складно. В Азербайджані взагалі тестують усіх кожних 5 років. Вчителів та медиків — на профпридатність, чиновників та міністрів — на знання законодавства та рідної мови. Причому в аудиторії, де проводиться тестування для міністрів, стоїть охорона президента. Контролюють чесність проведення. Там не забалуєш. Готуються ретельно, наймають репетиторів. До школи з'їжджаються "мерседеси" та "лексуси". Водії чиновників приїжджають за вчителями азербайджанської, щоб займались з їх начальниками.

Зараз ви читаєте новину «Варто було б платити за кожний предмет ЗНО. В Америці один тест коштує 10-20 доларів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути