середа, 04 серпня 2010 20:22

Вакарчук став на захист української мови

Вакарчук став на захист української мови

Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Іван Вакарчук застерігає владу від витіснення української мови з вищих навчальних закладів.

Про це йдеться у заяві Вакарчука у відповідь на скасування Кабміном обов'язкового іспиту з української мови при вступі в аспірантуру та для отримання ступеня кандидата наук.

"Якщо навести історичні паралелі, то як це не парадоксально, але постанова Кабінету Міністрів від 28 липня 2010 року за своїм змістом і бюрократичною риторикою нагадує сумнозвісні Валуєвський циркуляр і Емський указ", - вважає він.

Вакарчук зазначив, що відповідні зміни викладені у восьми пунктах, із них - у семи пунктах ці зміни сформульовано так: "слова "української мови (за професійним спрямуванням)" виключити".

"Чи урядовці, котрі читали і подавали проект постанови на затвердження Кабінетом Міністрів, не вжахнулися від такого суцільного "виключення" української мови з академічного вжитку, чи робили це з якимось особливим завзяттям? Адже цей документ такий суголосний із Емським указом, що рясніє словосполученнями "Воспретить в Империи печатание", "Воспретить публичные чтения", "запретить газету" тощо", - заявив Вакарчук.

Він також здивований тим, чому Кабмін скасував обов'язковий іспит з української мови "так швидко і без жодного обґрунтування, без будь-якого обговорення".

На думку Вакарчука, в Україні зараз, "як ніколи раніше за всі роки її незалежності, зростає мовна асиметрія науково-інформаційних джерел, наукової та навчальної літератури на користь російської".

"Українському уряду не повинно бути байдуже, яке мовне обличчя має сьогодні українська освіта та наука. І саме тому урядовці та політики не можуть виявляти демонстративної ойкофобії до всього українського, зокрема щодо української мови, бо це безперспективно з погляду політичної доцільності та безвідповідально перед українською державою і суспільством", - заявив він.

Як відомо, Вакарчук є колишнім міністром освіти і науки.

Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Вакарчук став на захист української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути