Ексклюзиви
субота, 15 червня 2024 11:42

В Укренерго прокоментували чутки про відключення світла на 20 годин

В Укренерго прокоментували чутки про відключення світла на 20 годин
В Україні взимку можуть надовго відключати світло. Фото: rbc.ua

Прогнози про те, що взимку в Україні можливі відключення світла тривалістю до 20 годин на добу, є "гаданням на кавовій гущі".

Адже поки ніхто не знає, що чекає на українську енергосистему. Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповів голова правління НЕК Укренерго Володимир Кудрицький.

За його словами, це залежить від російських обстрілів і спроможності України відновити зруйновані потужності генерації. Наявність світла протягом кількох годин на день він вважає песимістичним сценарієм.

Кудрицький розповів, що основні сценарії проходження опалювального сезону складаються в Укренерго. Із ними знайоме "обмежене коло людей" через безпекові мотиви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступного тижня ситуація зі світлом погіршиться: що сталося

Тому він сумнівається, що журналісти чи представники інших енергетичних компаній можуть мати достовірну картину, як виглядатиме ситуація взимку.

"Це залежить від дуже великої кількості факторів. Найперше, від російських обстрілів. Ніхто не знає, які пошкодження нас чекають у найближчі місяці і те, з яким парком енергоблоків на теплових і гідроелектростанціях ми підійдемо до осінньо-зимового періоду", - сказав Кудрицький.

За його словами, є сценарії, за яких внаслідок інтенсивних обстрілів відновлення енергетики буде ускладнене. Це призведе до триваліших відключень, які "можуть тривати не 4 години через 4, а 6-7 годин без світла, і 2-3 години зі світлом".

"Також є оптимістичні сценарії, коли все вийде відновити попри обстріли, або атаки не будуть такими успішними, як раніше. І вдасться, наприклад, побудувати частину генеруючих потужностей, щоб трохи пом'якшити дефіцит. Є сценарії з холодною та теплою зимою. Зараз це гадання на кавовій гущі. Як оператор, ми прораховуємо найгірші і найкращі випадки, які нас можуть очікувати, і дії під час кожного з них. Але орієнтувати людей, що електрики не буде 12-15-20 годин, ми просто не можемо, тому що ніхто не знає, що насправді нас чекає", - додав Кудрицький.

В Україні наступної зими світло можуть вмикати лише по п'ять-шість годин на день.

Справа в тому, що зимовий пік споживання електроенергії значно більший за літній. А дефіцит генерації може сягати 35%. Про це заявив генеральний директор компанії-постачальника електроенергії YASNO Сергій Коваленко.

Зараз ви читаєте новину «В Укренерго прокоментували чутки про відключення світла на 20 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути