Ексклюзиви
четвер, 23 грудня 2010 17:05

В Україні рейдери захопили велике підприємство

В Україні стався чергове скандальне силове захоплення великого підприємства. 22 грудня представники КБ "Надра" і службовці Департаменту виконавчої служби Мін'юсту України, прикриваючись великими силами міліцейського спецназу, захопила офіси та виробничі приміщення ЗАТ "Каховка Пром-Агро".

Близько сотні чоловіків спортивної зовнішності винесли місцеву охорону і поставили на місця "приватну армію" банку "Надра".

Захоплення носив характер акції з елементами залякування. В основі цього незаконного дійства (відповідну заяву про скоєння злочину, передбаченого статтями 364, 375, 206 КК України, направлено до прокуратури різних рівнів) лежало "Визначення" судді Господарського суду Київської області О. Привалова.

Цьому скандальному факту передували не менш вражаючі події. "Каховка Пром-Агро", найбільше сільськогосподарське підприємство у Херсонській області, протягом 2006-2008 рр.. активно кредитувалося в банку "Надра". Фінансова криза завдала сильні удари і по підприємству, і по банку. У банку почалася санація, а підприємство на якийсь час перестало обслуговувати кредити. Після того, як ЗАТ "Каховка Пром-Агро" купив російський інвестор, боргові зобов'язання перед банком були погашені.

Але різке посилення адміністративних позицій Дмитра Фірташа (до сфери впливу якого і входить "Надра"), дозволила його представникам подати позови до судів про примусове стягнення вже виплаченої кредиторської заборгованості.

При цьому представники "Надра" ввели в оману суд, вказавши на нібито наявність тієї самої кредиторської заборгованості "Каховки" перед банком і запропонували в якості компенсації отримати в довірче зберігання всі заставне майно. Однак виплати були проведені і заборгованості погашені. І це незважаючи на той факт, що Державна виконавча служба, яка вступила у справу після перших рішень суду, відразу повела себе дивно, запропонувавши росіянам виплатити гроші на якісь таємні рахунки банку (проблема в тому, що сам банк "Надра" переживає важкі часи). Як забезпечення цього рішення і було здійснено класичне рейдерське захоплення майна ЗАТ, яке у багато разів за своєю вартістю перевершує всі нібито існуючі кредиторські заборгованості підприємства.

Слід визнати, що, по-перше, в Україні відбувся чисте "зовнішнє захоплення". Події навколо "Каховка Пром-Агро" - не наслідок якогось корпоративного конфлікту акціонерів, в просто силове захоплення чужого бізнесу. По-друге, держава надала свій адміністративний ресурс - виконавчу службу Мін'юсту - в якості силової підтримки незаконних дій приватної особи. Нарешті, департамент виконавчої служби Мін'юсту України зробив незаконне вилучення майна і передачу його на "відповідальне зберігання" ... рейдеру.

За матеріалами From-ua

Зараз ви читаєте новину «В Україні рейдери захопили велике підприємство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути