пʼятниця, 03 вересня 2010 14:45

В Україні побільшало фальшивих п"ятисоток

В Україні побільшало фальшивих п"ятисоток

Національний банк розіслав лист комерційним банкам, в якому попереджає їх про різке зростання числа підроблених купюр номіналом 500 гривень 2006 року випуску.

У Нацбанку говорять, що самостійно відрізнити підробку від справжньої банкноти практично неможливо. Зрозуміти, що у фальшивок немає певних елементів захисту, можна тільки в інфрачервоному світлі. Але таких детекторів немає навіть у багатьох магазинах. А ось банки зможуть їх визначати - якщо, звичайно, у них є необхідне устаткування.

"У цих підроблених купюрах добре зроблений ультрафіолетовий захист, - розповіли в НБУ. - Але, на щастя, інфрачервоний захист злочинці відтворювати поки не навчилися. Ми давно рекомендували всім банкам обзавестися інфрачервоними детекторами - при їх наявності вони зможуть виявляти підробки. А в магазинах, де є тільки ультрафіолетові детектори, це зробити складніше".

В інфрачервоному світлі на лицьовій стороні купюри номіналом у 500 гривень повинні бути видні частина портрета Григорія Сковороди без обличчя, тобто волосся, піджак і контур шиї. Герб, так званий OVI-номінал у вигляді ромба праворуч від портрета, а також фрагменти слів "УКРАЇНА", "П"ЯТСОТ", частина великого номіналу і дві нижні точки тактильного опуклого знаку для людей з ослабленим зором.

На оборотній стороні купюри в інфрачервоному світлі видно номер суміщеного номіналу (окремі фрагменти числа "500", які розташовані на обох сторонах і на просвіт утворюють позначення номіналу), напис "П"ЯТСОТ ГРИВЕНЬ", паралелограми рожевого кольору, частина малюнка піраміди з оком і слабоконтрастна будівля.

Крім того, у НБУ повідомили, що фальшивомонетники ставлять на підробках всього два номери, що відрізняються однією буквою: НХ 57877778 і НВ 57877778. По цих номерах, в яких багато сімок і вісімок, можна зрозуміти, що купюра - фальшива.

Діло

Зараз ви читаєте новину «В Україні побільшало фальшивих п"ятисоток ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути