вівторок, 05 листопада 2019 09:57

В Україні можливий сильний землетрус

В Україні можливий сильний землетрус
Точно спрогнозувати землетрус неможливо. Фото: Уніан

В Україні теоретично можливий сильний землетрус. Сейсмічно небезпечна територія знаходиться в Карпатських горах, але спрогнозувати підземні поштовхи точно неможливо.

"Якщо вам хтось почне прогнозувати "найближчий", "найдальший" час землетрусу, то в такому випадку ви можете йому не вірити, - це не фахівець, не сейсмолог", - заявив заступник директора Інституту геофізики Олександр Кендзера, повідомляє "Сегодня".

За словами вчених, у разі сильного землетрусу в зоні Вранча його відгомін може дійти 8-бальними поштовхами до Одеської області та Закарпаття.

У таких ситуаціях варто забути про ліфти в багатоповерхівках і швидко тікати з дому. Ліфт небезпечний, оскільки його кабіну може заблокувати. Тим, хто живе вище 3-го поверху і спуститися по сходах не може, рекомендують перечекати поштовхи в квартирі. Безпечних місць тільки два - просвіт дверей і кут несучих стін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Думали, що землетрус: фото та відео масштабного вибуху на заводі

"Якщо перекриття падатимуть, то несучі стіни залишаться. Невеликий простір, де є можливість врятуватися від обвалення конструкцій", - пояснив начальник управління цивільного захисту Державної служби з надзвичайних ситуацій у Києві Олег Семиволос.

Крім того, треба відійти від вікон - є загроза, що скло потріскається і поранить. Не можна ховатися у ванній кімнаті, вона може швидко обрушитися через специфіку побудови.

У районі села Колочава Міжгірського району в Закарпатській області зареєстрували землетрус. Він був у суботу о 15:43. Координати епіцентру: широта 48,36 град., довгота 23,69 град. Магнітуда по довжині записи MD = 2,0; глибина гіпоцентру 3,8 км. У той же час інформація про те, чи відчули землетрус місцеві жителі, не надходила.

Зараз ви читаєте новину «В Україні можливий сильний землетрус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути