вівторок, 13 травня 2008 14:09

В Україні мають намір ввести ліцензування ввезення секонд-хенду

Зміни в Закон "Про ліцензування деяких видів господарської діяльності" ініціює депутат від БЮТ Павло Костенко. На думку нардепа, введення ліцензування забезпечить контроль з боку держави за цим сектором економіки і зможе посилити позиції вітчизняного виробника на ринку.

"За реальної ємності ринку в 40-50 мільярдів гривень, офіційно він декларує лише 6,5 мільярда гривень, тобто ринок повністю "тінізований", - стверджує Костенко. Така ситуація склалася через відсутність механізму встановлення митного контролю за цими товарами, контрабандного ввезення їх до України і відсутності контролю за їх якістю, повідомляє газета "Дело".

Яким чином вводитиметься ліцензування і скільки воно коштуватиме, поки невідомо. "Порядок і умови ліцензування визначатимуться Міністерством економіки за аналогією з вже існуючим порядком ввезення і реалізації товарів легкої промисловості", - пояснює Костенко.

Підтримує ідею ліцензування ввезення секонд-хенду і президент Української асоціації підприємств легкої промисловості Валентина Ізовіт.

"До України секонд-хенд потрапляє абсолютно безконтрольно. Під виглядом секонду до України ввозять все, що завгодно: дитячі товари, іграшки і так далі. І це все без санітарно-гігієнічних перевірок", - розповідає Ізовіт.

Крім того, подібний механізм ввезення поношеного одягу неконкурентний у відношенні до вітчизняних виробників.

"Щоб завести до України тканину для пошиття одягу, фабрики повинні пройти санітарно-гігієнічну перевірку. Імпортери секонд-хенду цього не роблять. Крім того, вони сплачують лише 5,3% митного збору", - говорить розділ асоціації.

Що стосується самих компаній, які працюють з вживаним одягом, то вони негативно оцінюють ініціативи парламентаріїв. Як розповідає юрист компанії "Магер" Ганна Таббах, товар, який реалізовується, проходить хімічну обробку ще на батьківщині і має всі необхідні документи.

"На товар є накладні, в яких вказані вага партії, країна-постачальник. За товар виплачується митний збір, тому все легально", - пояснює вона. При цьому, на думку юриста, для введення ліцензування необхідно встановити певні вимоги. "Якими вони будуть у випадку з секонд-хендом, незрозуміло", - говорить Ганна Таббах.

Підтримує цю позицію і менеджер зі збуту компанії Victory Hand. "Це лише спосіб, щоб вибивати з підприємців зайві гроші. Ми і так отримуємо декілька сертифікатів на продаж одягу. Один на митниці і один - на місці реалізації", - уточнює Сергій Щербенко.

На даний момент в Україні займаються реалізацією секонд-хенду більше 10 тисяч роздрібних точок, при цьому крупних імпортерів одягу б/в лише десяток.

Як розповідає Ганна, менеджер з продажу крупного імпортера секонд-хенду, в результаті введення ліцензії дрібні компанії не зможуть працювати на ринку: їм доведеться або "йти в тінь", або припиняти роботу.

"Для крупних постачальників введення ліцензування навіть на руку, адже таким чином з ринку підуть дрібні конкуренти", - говорить Ганна.

На думку Таббах, за ліцензування поставляти продукцію до України будуть лише декілька "монстрів", а решта компаній почне у них купувати і на місці реалізовувати продукцію.

Характерно, що введення ліцензії на ввезення до України секонд-хенда відбувається на тлі спроб полегшити життя підприємцям - як відомо, 16 січня президент України Віктор Ющенко направив до Верховної Ради 6 законопроектів у сфері господарської діяльності, які визначив як невідкладні для позачергового розгляду в парламенті.

Головна мета запропонованих змін - істотно спростити дозвільні і регулюючі процедури, зокрема - скоротити перелік видів господарської діяльності, на здійснення якої потрібно отримувати ліцензії.

За даними Української асоціації підприємців легкої промисловості, у 2007 році до України було ввезено 77 тисяч тонн секонд-хенду на суму 47,5 мільйона доларів. Секонд-хенд в основному завозять з Англії, Польщі, Німеччини, Голландії і скандинавських країн. Одяг секонд-хенд поділяється на оригінальний і сортований. Оптова ціна кілограма "оригіналу" - 1,8-1,9 долари, сортованого одягу - 3 долари, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «В Україні мають намір ввести ліцензування ввезення секонд-хенду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути