Ексклюзиви
понеділок, 16 серпня 2010 12:47

В Україні лютує небезпечний ентеровірус

В Україні лютує небезпечний ентеровірус

Трагедія в інтернаті для дітей із захворюваннями центральної нервової системи в Ніжині розкрила те, про що лікарі-інфекціоністи говорили протягом останніх декількох тижнів, але залишалися не почутими. Лікарі стверджують, що в Україні лютує небезпечний вірус, який ризикує підірвати здоров'я багатьох тисяч українських громадян.

В інфекційних відділеннях лікарень помітно почастішали випадки звернення хворих зі "дивними симптомами" - різким підвищенням температури тіла на тлі загального благополуччя, пише видання ІМК.

"Пацієнти не переохолоджувалися, не брали незвичних продуктів харчування, не змінювали спосіб життя, деякі навіть Київ не залишали, але затемпературили різко - до 39-40 градусів з наступним висипанням на шкірі", - розповіла лікар-інфекціоніст МКЛ N 4 міста Києва Євгенія Менжуліна.

"Клінічно захворювання можна диференціювати з алергічною реакцією, але дані анамнезу, а також наявні заключення алергологів говорять про те, що висип і температура - не алергічного генезу. Іншими словами, у людей має місце швидше вірусна інфекція, ніж аномальна реакція на спеку. Наші співвітчизники часто виїжджають у Крим, Єгипет, Туреччину, інші спекотні країни і нічим подібним не страждають, хоча температура повітря й активність сонця там не зрівняти з київськими", - підкреслила лікар.

Джерела в МОЗ на умовах анонімності слова практикуючих лікарів підтверджують і тут же дають зрозуміти: "Ставити небезпечні діагнози лікарям не рекомендується". Картина дуже нагадує московські події, коли офіційна статистика, приміром, смертності від "невідомого вірусу" або "теплового удару" в російській столиці в 10-15 разів відрізнялася від неофіційної тільки тому, що лікарям не дозволяли вносити до заключень патологоанатомів справжні причини загибелі людей .

Все це дає підстави вважати, що події в ніжинському інтернаті, звідки вже госпіталізували близько 25 дітей (з 57), і де п'ятеро вихованців вже загинули - це лише верхівка айсберга і вельми красномовна картинка того, що відбувається по всій країні. Симптоми дітей з Ніжина, подані в офіційному прес-релізі Міністерства охорони здоров'я (про ситуацію в Ніжині), збігаються з симптомами, які фіксують лікарі в інших клініках і відносно інших хворих - не пов'язаних з подіями в Чернігівській області.

Разом з тим, офіційно МОЗ від проблеми відхрещується і не вважає її хоч скільки-небудь заслуговує уваги. Звідси - відсутність засобів діагностики і необхідних ліків у лікарнях.

Лікарі навіть у київських клініках працюють наосліп і покладаються переважно на сімейні бюджети хворих. "Покладатися в цьому питанні на забезпечення по лінії Міністерства охорони здоров'я, на жаль, не доводиться", - стверджують працівники інфекційних відділень столиці.

Нагадаємо, з 7 по 11 серпня на Чернігівщині в Ніжинському інтернаті померли чотири дитини і один дорослий. За попередніми даними, у них була невідома вірусна інфекція з екзантемою (висипом), диференційована з герпетичної.

Зараз ви читаєте новину «В Україні лютує небезпечний ентеровірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути