Ексклюзиви
вівторок, 11 грудня 2012 09:45

В Україні вперше замінили клапан аорти без розрізу грудної клітки

7 грудня у Києві фахівці Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Н.М. Амосова вперше в Україні провели операцію протезування клапана аорти без розрізу грудної клітки пацієнта.

Інститут став першим лікувальним закладом в країні, в якому проводять транскатетерне протезування аортального клапана, використовуючи систему CoreValve компанії Medtronic, як альтернативу операції на відкритому серці для пацієнтів, які потребують заміни клапана.

Першим став 83-річний пацієнт. У невеликий розріз на нозі штучний клапан серця йому ввели за допомогою катетера через артерію.

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

"Ми раді співпраці з фахівцями в області кардіохірургії, які будуть застосовувати цю революційну технологію для лікування пацієнтів у нашій країні, - каже головний лікар Сергій Сіромаха. - Методи лікування постійно удосконалюються і ми можемо пишатися тим, що у наших пацієнтів є можливість скористатися останніми досягненнями в науці й медицині."

Завідувач відділенням рентгенхірургічних методів діагностики та лікування захворювань серця та судин Юрій Панічкін каже, що важкий аортальний стеноз треба виявляти вчасно, особливо у зв'язку зі старінням населення.

"Діагностика є першим і найбільш важливим кроком у лікуванні аортального стенозу. Дуже важливо розпізнати симптоми хвороби і звернутися до кардіолога."

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

Принцип нового методу полягає в тому, що за допомогою внутрішньосудинного катетера протез клапана вводять в серці, де знаходиться зношений аортальний клапан. Після отримання європейського сертифікату CE в березні 2007 року систему CoreValve імплантували більш ніж 35000 пацієнтам у всьому світі. Успішність операції - 98 відсотків серед важких пацієнтів з вираженим стенозом аорти.

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

"Цю хворобу найчастіше діагностують у літніх людей, - каже директор інституту Геннадій Книшов. - Хвороба настає, коли клапан заповнюється відкладеннями кальцію. Вони перешкоджають кровотоку від серця до тіла. Виникає задишка, біль у грудях, втома і прискорене серцебиття. Заміна аортального клапана нині є єдиним методом лікування, а операція на відкритому серці - стандартною процедурою заміни. Але літні пацієнти, які мають багато хвороб, можуть не пережити операції. Найважче - виходити такого пацієнта. Усі хронічні хвороби загострюються. Нехірургічні операції дають їм шанс."

Інститут Амосова провів більше 3000 імплантацій клапанів серця за останні три роки.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше замінили клапан аорти без розрізу грудної клітки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути