Ексклюзиви
четвер, 24 квітня 2014 12:01

В Україні продовжують працювати нелегальні букмекери

 
Не дивлячись на заборону букмекерського бізнесу, в Україні продовжують діяльність компанії, що приймають нелегальні ставки на результати спортивних подій. І йдеться не лише про підпільні контори, місцерозташування яких відоме лише вузькому колу ризикових гравців. Деякі з "сірих" букмекерів діють цілком відкрито і ведуть свій бізнес у комфортабельних приміщеннях під цілком благонадійними на вигляд вивісками. Разом з тим, приймати ставки на результати спортивних подій в Україні мають право тільки ліцензовані лотерейні оператори. Активнодіючих в Україні лише три: "Українська Національна Лотерея" (підприємство з 100% іноземними інвестиціями, що знаходиться у власності декількох європейських інвесторів, включаючи Австрію, Швейцарію, Велику Британію та Францію), "МСЛ" російського "Альфа-банка" і "Патріот" російського мільярдера олігарха О. Бойка. На лотерейному ринку ці оператори пропонують декілька продуктів. Це числові лотереї (широко відоме "Супер Лото"), бінго ("Лото Забава"), лотереї з моментальним виграшем і спортивні лотереї тото. Серед тото або лотерей на результат спортивних подій зараз пропонуються "Спортліга" (її вивів на ринок оператор "МСЛ" ще в 2009 р.) і "Фаворит Спорт" (яку запустив УНЛ тиждень тому).
 
У першому кварталі 2014 року обороти легальних операторів "просіли" приблизно на 30%. Окрім тіньових букмекерів, на легальний лотерейний ринок різко вплинуло скорочення продажу лотерей на території Криму і на сході України. Учасники ринку шукають нові можливості для диверсифікації ризиків. Цим пояснює свою активність у цьому напрямі один з операторів - УНЛ.
 

"Ми вважаємо, що наростити обороти нам допоможуть українські уболівальники. Напередодні Чемпіонату світу з футболу в Бразилії ми запускаємо на ринок нову спортивну лотерею "Фаворит Спорт". Це, по суті, ставки на результат спортивних подій. Україна – країна футбольних уболівальників. Інтерес до цього виду спорту істотно підігрів ЄВРО-2012. Буквально "на носі" - Чемпіонат світу. Тому інтерес споживачів до лотерей на результат спортивних подій, в даному випадку, на результат футбольних матчів, зараз дуже високий. Іншими словами, ми розраховуємо, що під час футбольного чемпіонату цей продукт буде максимально затребуваний. Звичайно, успіх можливий тільки у разі, коли на цьому ринку його учасники діятимуть у рамках закону. Тим паче, що наприкінці 2012 року цей закон був прийнятий (прим. автора - Закон України "Про державні лотереї України" Це перший закон в нашій країні, який достатньо детально описує, яким чином повинні функціонувати лотереї, зокрема, спортивні. Зрештою, ми сподіваємося, що даний нормативний акт сприятиме тому, що ринок поступово очиститься від "сірих" букмекерів", - коментує генеральний директор "Української Національної Лотереї" Андрій Бочковський.

На практиці, кримінальні старі букмекерські схеми продовжують працювати. Бажання гравців робити ставки на спортивні результати старе як світ. Але до недавніх пір відповідного законодавчого поля в Україні не було. І нелегальні букмекерські контори виникали як гриби після дощу. Андрій Бочковський вважає, що гравці, які беруть участь в нелегальних ставках, часто стають жертвами шахраїв і не одержують виграшів, оскільки не існує діючого механізму контролю. Діяльність же легальних операторів лотерей суворо регламентована державою.

"По-перше, призовий фонд ліцензованого оператора застрахований згідно з законодавством у страховій компанії, аналогічно страхуванню банківських внесків. Також в Державному казначействі і Мінфіні встановлене устаткування, яке в режимі он-лайн дозволяє знімати повну інформацію про продажі лотерейних квитків з усіх наших терміналів (їх, до речі, зараз більше 5 тисяч). У постійному режимі ми передаємо сотні звітів про нашу діяльність в Міністерство фінансів. Тобто, іншими словами, держава має повний доступ з можливістю контролю комерційної діяльності оператора", - розповідає генеральний директор УНЛ.

Механізмів впливу на учасників лотерейного ринку багато, один із найефективніших – контроль програмного забезпечення, що використовується оператором. Нелегальні букмекери часто користуються саморобними програмами, які абсолютно не контролюються державою. Цей "софт" вельми сумнівного походження без гарантій неможливості несанкціонованого втручання в результати лотереї з боку "сірого" букмекера. Легальні оператори в цьому сенсі вигідно відрізняються від неліцензованих лотерейних контор.

"Є світові гіганти, лідери лотерейного світового ринку, які вже давно придумали "софт", що гарантує права гравця і забезпечує контроль держави. Наприклад, ми використовуємо програмне забезпечення і устаткування американської корпорації "ДжіТек", яка обслуговує 65% всього лотерейного ринку світу, включаючи ринки таких розвинених країн як Велика Британія і США. Американський "софт", зашитий в наших терміналах, виключає право стороннього доступу до цього програмного забезпечення. Немає такого права і у "Української Національної Лотереї". Таким чином, "ДжіТек" гарантує, що несанкціонований доступ до програми неможливий", - коментує генеральний директор УНЛ.

Як ми бачимо, не дивлячись на ухвалення в 2012 р. галузевого Закону "Про державні лотереї України", на ринку продовжують працювати як легальні, ліцензовані оператори, так і нелегальні "сірі" лотереї. Напередодні Чемпіонату світу з футболу вся галузь чекає сплеску активності споживачів, охочих зробити ставку на результати майбутніх футбольних матчів. Можливо, саме ЧС дозволить операторам в якійсь мірі нівелювати різкий спад обсягів продажів, пов'язаний з політичною кризою, що вибухнула в Україні.

"Не секрет, що в такій складній економічній ситуації нормальний режим роботи компанії забезпечується багато в чому завдяки безперервним інвестиціям з боку наших європейських засновників. Проблема в тому, що податки із збільшеного обороту заплатять до порожнього українського бюджету тільки легальні оператори, а "сірі" лотерейщики просто підрахують бариші. Залишається сподіватися, що на ринку ставок на спортивні змагання буде нарешті наведено лад", - відзначає Бочковський.

Зараз ви читаєте новину «В Україні продовжують працювати нелегальні букмекери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути