вівторок, 22 січня 2013 00:07

У Тернополі відкрили виставку глухого художника
6

Фото: Фото: Олена Дзік

20 ікон представили на першій персональній виставці 30-річного Михайла Кіцака із села Великі Гаї Тернопільського району. Ця виставка є безпрецендентною для Тернополя.  Адже художник втратив слух в однорічному віці, а розмовляти так і не навчився.

Ікони розвісили у виставковій залі Тернопільської художньої школи по вулиці Братів Бойчуків, 3-А. Саме тут колись навчався художник.

Як розповів Gazeta.ua батько митця Мирон Кіцак, щоб краще розуміти сина, довелося вивчити мову жестів. Пригадав, що малюванням Михайло захопився ще в ранньому дитинстві.

"Багато чого нам із дружиною доводилося пояснювати сину через малюнки.  Тож він малював, скільки себе пам'ятає. У 4 класі захопився різьбою по дереву. Коли йому виповнилося 12,  я уперше привів його у цю школу. А далі він закінчив і художній коледж, і Львівську академію мистецтв", - сказав Мирон Михайлович.

Батько митця зазначив, що син створює ікони у візантійському стилі за всіма правилами. І хоч вчитися було нелегко, Михайло був дуже старанним студентом.

"У вищому навчальному закладі груп для глухих студентів немає. Але Міша учився нарівні з усіма, переписував конспекти у свого друга. Попри труднощі, до червоного диплому йому бракувало лише однієї п'ятірки. Навіть англійську мову, яка йому не була потрібна, вчив. І тепер племінникам допомагає, пояснює іноземну", -  додав Мирон Кіцак.

Усі ікони родина Кіцаків зберігає удома. Хоч Михайло недавно закінчив навчання, він разом з одногрупником уже розписує церкви та каплиці на Тернопільщині і Львівщині.

На відкриття виставки прийшов і представник влади – заступник мера Тернополя Леонід Бицюра. Він зауважив, що цей художник заслуговує на те, аби його картини були представлені у найкращих залах міста. Отож пообіцяв сприяння в організації наступних експозицій.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі відкрили виставку глухого художника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути