неділя, 28 березня 2010 17:39

В Таїланді прем"єр країни не зумів домовитися з мітингуючими

В Таїланді прем"єр країни не зумів домовитися з мітингуючими

У Бангкоку завершилися переговори між прем"єр-міністром Таїланду Абхісітою Ветчачіва і представниками опозиції, які добиваються його відставки.

Зустріч почалася о 16:00 за місцевим часом. Вона проходила на нейтральній території, в будівлі педагогічного інституту в Бангкоку, і на вимогу опозиції транслювалася в прямому ефірі місцевого телебачення.

Поки що єдиним результатом стало рішення продовжити прямі контакти. Рух "Об"єднаний фронт за демократію проти диктатури", відомий також як "червоносорочечники", об"єднує прихильників поваленого прем"єра Таксіна Чінавата і місцевих лівих. З 12 березня він проводить в Бангкоку масові демонстрації і мітинги, вимагаючи відставки уряду Ветчачіви і проведення нових виборів.

Обидві сторони досі відмовлялися від переговорів: Ветчачива заявляв, що "не піде ні на які ультиматуми", а керівники "червоних сорочок" вимагали від влади беззастережної капітуляції.

У суботу учасники акцій протесту витіснили солдатів з декількох важливих пунктів столиці. На ранок неділі опозиціонери запланували марш в казарми на околицях Бангкока, де знаходиться Ветчачіва з його оперативним штабом, однак їхній лідер Наттавут Сайкуа відкладав початок ходи з години на годину, ймовірно, чекаючи компромісних пропозицій від влади.

У неділю Ветчачіва виступив по національному телебаченню і оголосив, що готовий до переговорів, зажадавши при цьому скасування маршу на казарми.

"У таких умовах переговори стануть неможливими, - сказав він. - Я відкритий для діалогу, але без погроз, тиску і ворожих дій". Як заявив пізніше його прес-секретар, голова уряду пішов на переговори, щоб "відновити мир і зменшити небезпеку насильства".

Маніфестації опозиції тривають у столиці Таїланду з 12 березня. Протестуючі вимагають відставки влади та проведення дострокових виборів. Напередодні в Бангкоку прогриміли два потужні вибухи. Невідомі обстріляли з гранатомета розташування Гвардійського піхотного полку. Четверо військовослужбовців отримали важкі поранення.

Вести

Зараз ви читаєте новину «В Таїланді прем"єр країни не зумів домовитися з мітингуючими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути