пʼятниця, 01 червня 2012 11:28

У США закон про захист гетеросексуальних шлюбів визнали неконституційним

У США закон про захист гетеросексуальних шлюбів визнали неконституційним
В даний час одностатеві шлюби укладаються в шести штатах. Фото: prophotos-ru.livejournal.com

Апеляційний суд першого судового округу в Бостоні визнав норму Закону про захист шлюбу (Defense of Marriage Act, DOMA), яка забороняє федеральному уряду визнавати законними одностатеві шлюби, такою, що не відповідає Конституції. Про це 31 травня повідомляє CNN.

Разом з тим, як наголошується, суд визнав, що штати, на території яких одностатеві шлюби не легалізовані, не зобов'язані визнавати союзи, укладені в тих штатах, де вони дозволені. Колегія суддів також зазначила, що через значну важливість предмета, підсумкове рішення з питання відповідності DOMA Конституції має бути винесеним Верховним судом США.

Телеканал відзначає, що рішення про неконституційність DOMA вперше було прийняте на рівні апеляційного суду округу. Раніше аналогічні вердикти виносилися лише судами окремих штатів.

Федеральний закон про захист шлюбу, прийнятий в 1996 році, визначає шлюб як союз між чоловіком і жінкою. Через наявність цього закону одностатеві пари, які уклали шлюби в тих штатах, де вони визнані легальними, утискаються в правах щодо гетеросексуальних пар на федеральному рівні.

Раніше численні судові рішення, спрямовані проти DOMA, регулярно оскаржувалися з боку федерального уряду, однак у лютому 2011 року адміністрація Барака Обами заявила про те, що не буде більше перешкоджати спробам скасування закону. На початку травня 2012 року Обама висловив думку, що укладення одностатевих шлюбів у США слід вирішити.

В даний час одностатеві шлюби укладаються в шести штатах (Айові, Вермонті, Коннектикуті, Нью-Гемпширі, Массачусетсі, Нью-Йорку) і федеральному окрузі Колумбія. У штатах Вашингтон і Меріленд відповідні закони також прийняті, проте ще не вступили в силу.

Зараз ви читаєте новину «У США закон про захист гетеросексуальних шлюбів визнали неконституційним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути