середа, 10 травня 2023 06:28

Спецтема: Війна Росії проти України

У США з'ясували, чого Путін домагається активізацією ракетних ударів

У США з'ясували, чого Путін домагається активізацією ракетних ударів
Російські сили, можливо, намагаються проводити майже щоденну серію ракетних ударів, щоб показати, що вони стримують потенційні майбутні українські контрнаступальні операції. Фото: pixabay.com

Останньою серією ракетних ударів Російська Федерація прагне показати, що стримує майбутній український контрнаступ.

Водночас, на думку аналітиків, це не є суттєвим фактором впливу на дії Збройних сил України, йдеться у новому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"У ніч проти 9 травня російські війська здійснили чергову масштабну атаку по Україні. Генеральний штаб повідомив, що українська протиповітряна оборона збила всі вісім крилатих ракет "Калібр", а також 15 із 17 ракет Х-101/Х-555, які були запущені росіянами", – сказано у повідомленні.

Російські сили майже щоденно намагаються проводити серію ракетних ударів, щоб зобразити стримання потенційних контрнаступальних операцій України.

"Хоча зниження ефективності ударів, ймовірно, не є суттєвим фактором, що стримує українські дії", – зазначають фахівці ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики ISW пояснили, чому "вагнерівці" не пішли з Бахмута

Російський диктатор Володимир Путін відмовився використовувати своє святкове звернення до 9 травня для будь-яких значних риторичних змін. Він повторив уже існуючі наративи, готуючись до затяжної війни. Президент РФ намагався представити Росію як таку, що успішно протистоїть усьому Заходу.

У щорічному зверненні Путін заявив, що проти Кремля розв'язана справжня війна, що Росія дала відсіч міжнародному тероризму і продовжить "захищати" жителів Донбасу.

9 травня близько 4:00 оголосили повітряну тривогу у низці областей України. Після цього у столиці та на Київщині пролунали вибухи. Місцева влада повідомила про роботу сил протиповітряної оборони.

У повітряному просторі навколо Києва ППО виявила та знищили близько 15 російських ракет, влучань не фіксували.

Міський голова Києва Віталій Кличко підтвердив, що руйнувань і постраждалих через падіння уламків в Шевченківському районі немає. Інформація про травмованих чи жертв також відсутня. Водночас у Голосіївському районі столиці уламок збитої ракети впав на приватне подвірʼя. Палаючий уламок загасили.

Зараз ви читаєте новину «У США з'ясували, чого Путін домагається активізацією ракетних ударів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути