Ексклюзиви
вівторок, 20 листопада 2007 17:09

В Росії психічно хворі обвинувачені можуть брати участь в суді

Конституційний суд Росії сьогодні визнав неконституційними статті Кримінального і Карно-процесуального кодексів, що обмежують участь в судових процесах психічно хворих звинувачених і підозрюваних, повідомляє РИА Новости.

Згідно з цими нормами, за наявності висновку судово-медичної експертизи про необхідність примусового психіатричного лікування, обвинувачені не допускаються до засідань суду і не можуть знайомитися з матеріалами справи, а їх свідчення не вважаються доказами. Не можуть вони також оскаржити ухвали судів про їх примусове лікування.

Скарги до Конституційного суду подали троє громадян. На їх думку, дані статті порушують їх конституційне право на судовий захист.

Питання про будь-яку участь таких громадян або їх законного представника в справі вирішується за рішенням слідчих органів, прокуратури та судів. Таким чином, на думку скаржників, громадяни, що визнані психічно хворими, взагалі позбавляються можливості представляти свої інтереси.

Крім того, оскарження вироків, винесених психічно хворим, майже неможливе, оскільки наглядові і касаційні інстанції у випадку, якщо скаржник - сам підсудний, можуть відхилити скаргу на підставі того, що вона подана "неналежною особою".

Рішення Конституційного суду входять в силу з дня їх оголошення і не підлягають оскарженню, повідомляє Lenta.Ru.

Зараз ви читаєте новину «В Росії психічно хворі обвинувачені можуть брати участь в суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути