понеділок, 30 липня 2012 10:58

В Росії вступив в силу закон про "чорний список сайтів"

В Росії вступив в силу закон про "чорний список сайтів"
Фото: ria.ru

Суперечливий закон (законопроект N89417-6) про списки доменів і сайтів, що містять протиправну інформацію вступив у силу на території РФ. Закон, схвалений обома палатами парламенту, був підписаний президентом Путіним, і почав діяти з моменту публікації в номері "Російської газети" від 30 липня. Згідно закону, сайти, що належать до найбільш небезпечних категорій, можна буде закривати в досудовому порядку, а внесення в чорні списки інших регулюватиметься судом, ініціюватиме перевірку сайтів на нелегальний контент Роскомнадзор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Складено рейтинг сайтів, які найчастіше блокуються роботодавцями

Формальне призначення закону - захист дітей від потенційно небезпечної інформації, такої, як рецепти виготовлення наркотиків, відомості про способи вчинення самогубства, і протидії розповсюдженню дитячої порнографії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість поштового спаму збільшується

Закон передбачає створення "єдиного реєстру" інтернет-сайтів, що містять інформацію "заборонену до поширення на території Російської Федерації". Після обурення інтернет-спільноти, текст законопроекту у другому читанні був дещо пом'якшений. Законодавець пропонує закривати в досудовому порядку тільки сайти, що містять дитячу порнографію та пропаганду наркотиків. З тексту закону було виключене розпливчасте формулювання про "шкідливу ??інформацію".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США "ВКонтакте" занесли до "чорного списку"

Раніше великі інтернет-ресурси, такі як Вікіпедія, Google і російський пошуковик Yandex, виступили проти закону. У вівторок, 10 липня, на знак протесту Вікіпедія на добу заблокувала доступ до свого сайту.

Зараз ви читаєте новину «В Росії вступив в силу закон про "чорний список сайтів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути