вівторок, 15 вересня 2020 12:19

В РНБО повідомили, чим небезпечний додаток "Вконтакте" для українців

В РНБО повідомили, чим небезпечний додаток "Вконтакте" для українців
Вконтакте може збирати дані про українців. Фото: pixabay

Робота проксі в мобільному додатку "Вконтакте" оновилася для того, щоб російські спецслужби могли збирати дані про українців.

Активізація роботи російських соціальних мереж напередодні виборів може становити загрозу національній безпеці країни, про це заявив заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк.

"З моменту застосування санкцій ми бачимо періодичне поширення інформації про відновлення доступу до цієї соцмережі на території України, навіть не зважаючи на нестабільну роботу проксі. Ми впевнені, що цей додаток використовується російськими спецслужбами для збору даних про громадян України і всіх, у кого він встановлений", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соцмережа "Вконтакте" обійшла блокування в Україні

За словами Демедюка, після застосування санкцій щодо соціальної мережі "Вконтакте" фахівці українських правоохоронних органів вживають заходів до забезпечення реалізації санкційних обмежень. Водночас спецслужби РФ із використанням можливостей розробників програмного забезпечення шукають нові методи обходу санкцій. Нещодавно, наприклад, вчергове оновили роботу проксі в мобільному додатку та надано доступ до соцмережі "Вконтакте" українським користувачам.

В РНБО стверджують, що активізація роботи додатку має на меті не надання користувачеві доступу до соціальної мережі без застосування додаткових сервісів для обходу санкцій, а збір даних громадян України та поширення дезінформації для впливу на громадську думку і маніпулювання нею.

Спеціалісти Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО у співпраці з міжнародними колегами та партнерами напрацьовують заходи щодо реагування та блокування роботи мобільного додатку "Вконтакте" на території України.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко відреагував на повідомлення російської соцмережі "Вконтакте", яка закликала українців "користуватися VK як і раніше, без жодних VPN". Ткаченко доручив перевірити цю інформацію та підготувати рішення щодо подальшого блокування даної соцмережі.

Зараз ви читаєте новину «В РНБО повідомили, чим небезпечний додаток "Вконтакте" для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути