Ексклюзиви
неділя, 28 лютого 2010 13:55

В Одесі лютеранський собор Св. Павла отримав нові дзвони (ФОТО)

На Лютерансько-Євангелістську церкву Святого Павла – одну з головних історичних пам"яток Одещини, що зараз реконструюється, було піднято 4 дзвони. Їх відлили в Німеччині у майстернях міста Пассау за старовинними технологіями.

У відливанні використаний "золотий" сплав - 78% бронзи і 22% цинку. Всі дзвони іменні. Найбільший, вагою в 1 тонну, названий ім"ям Ісуса Христа. Другий, вагою 690 кг, названий на честь Святого Павла – храмового святого. Два інших дзвони важать 480 і 280 кілограмів і названі на честь Апостола Петра і Діви Марії. Великий дзвін подарувало місто Регенсбург. Кошти на останні дзвони надали спонсори з Одеси, Німеччини і США.

Підвісні дерев"яні балки і дзвони підняли після молебня-подяки. Дзвін піднімали звичайним краном, на самій же дзвіниці обходилися візком з домкратом і руками.

"Серед трьох десятків будівельників лише два лютеранина. Інші – православні або атеїсти, адже більшість робітників з Молдови та України. Але головне, щоб йшла робота, - розповів куратор будівництва Клаус-Юрген Репке.

Одеська кирха була створена за гроші німецьких переселенців 1828 року. Вона будувалася за проектом архітектора Франца Боффо. 1893 року церква була реконструйована. У радянські роки з храму зняли хрест і спочатку використовували як бібліотеку. Після війни тут був фізкультурний зал, а потім склад. 1976 року будівля згоріла. За нефоіційними даними, пожежа була інспірована радянськими спецслужбами.

У середині 70-х німецька сторона неодноразово піднімала питання про додання кирхі культурногостатусу. До кінця 90-х загальне фізичне руйнування будівлі перевищивало 80%. У 2000-х за відновлення церкви взялися німці.

Будівля буде скороченою на третину. Начиння для кирхи передала Римо-католицька церква з Регенсбурга: старовинні статуї Ісуса Христа, святих Петра і Павла, які вже зайняли своє місце над вівтарем. Ікони передають і приватні особи не лише з Одеси.

Багато ритуального приладдя йде з Тернопольської, Чернівецької та Рівенської областей. Відкриття церкви планується у квітні цього року.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі лютеранський собор Св. Павла отримав нові дзвони (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути