вівторок, 30 березня 2010 12:09

В Німеччині поставили п"єсу про Дем"янюка під назвою "Холокост-кабаре"

В Німеччині поставили п"єсу про Дем"янюка під назвою "Холокост-кабаре"

У Німеччині поставили сатиричну п"єсу про Джона (Івана) Дем"янюка, колишньго охоронця концтабору Собібор, якого судять в Мюнхені за звинуваченням у причетності до вбивства 27900 ув"язнених.

Автором п"єси "Процес Дем"янюка - Голокост-кабаре" виступив молодий єврей-драматург з Канади 36-річний Джонатан Гарфінкель. Прем"єра має відбутися 31 березня в театрі Гейдельберга.

Гарфінкель, за власним зізнанням виріс у ортодоксальному єврейському середовищі, уважно стежив за Дем"янюком протягом останніх десяти років. У 2005 році була поставлена його перша п"єса про охоронця Собібору, присвячена процесу 1987-88 років, що відбувся над Дем"янюком в Ізраїлі.

Нагадаємо, що Дем"янюк тоді був засуджений до страти, проте потім в 1993 році Верховний суд Ізраїлю скасував цей вирок. З початком процесу в Мюнхені Гарфінкель спільно з драматургом з Гейдельбергу Ніною Штайнхільбер грунтовно переробив початковий варіант п"єси.

Гарфінкель неодноразово відвідував судові засідання у Мюнхені.

"Мене сильно вразило, коли я побачив, що Дем"янюк фактично перетворився тут на символ. Виникає відчуття, що на процесі мова йде вже не про нього, а про прагнення Німеччини юридично примиритися зі своїм минулим", - зазначив драматург.

На сцені сьогоднішній процес над Дем"янюком служить відправною точкою для численних сюжетних екскурсів в його минуле. Автори показують життя Дем"янюка в його рідному українському селі, потім в американському штаті Огайо, куди він переїхав після Другої світової війни. На сцені з"являється одягнений у чорну форму карателів молодий Іван, Alter Ego Дем"янюка, з яким головний герой веде безперервний діалог про вину та невинність.

Як пише Nurnberger Zeitung, автори "Голокост-кабаре" спробували показати в злочинця Дем"янюка людиною.

"Я не вважаю Дем"янюка невинним. Але мені здається, що він вже заплатив за те, що зробив", - відзначив Джонатан Гарфінкель.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «В Німеччині поставили п"єсу про Дем"янюка під назвою "Холокост-кабаре"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути