середа, 10 жовтня 2007 10:41

У М"янмі заарештовано п"ятеро генералів і 400 солдатів, які відмовилися розстрілювати ченців

Військове керівництво М"янми (Бірми) заарештувало п"ятьох генералів і близько 400 солдатів, які відмовилися відкрити вогонь і застосувати силу проти ченців-буддистів і інших учасників антиурядових демонстрацій, повідомляє в середу індонезійська газета The Jakarta Post. Видання наводить слова члена бірманського керівництва, який заявив на умовах анонімності, що п"ятьох генералів, які виразили незадоволеність рішенням відправити їх солдатів на боротьбу проти протестуючих ченців, "було швидко затримано". Також покарано приблизно 400 солдатів, які, знаходячись в місті Мандалає, відмовилися застосовувати зброю проти ченців, що користуються в країні величезною пошаною, "і вибачилися перед ними, усвідомивши, що вчинили найгірший із гріхів", розповів член керівництва Мьянми, передає "Интерфакс".

Приводом для масових заворушень, які почалися в М"янмі 19 серпня, стало двократне підвищення цін на пальне. За даними Програми розвитку ООН, кожен третій житель країни знаходиться за межею бідності, 90% населення живуть на менше ніж 300 доларів у рік. Останнє підвищення цін на нафтопродукти може призвести до того, що за межею бідності опиниться ще третина жителів країни.

Протестуючі вимагали поліпшення соціально-економічних умов і проведення демократичних реформ, а також звільнення з-під домашнього арешту лідера Національної ліги за демократію, що перемогла на виборах в 1990 році, лауреата Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чи. За офіційними даними, під час заворушень, що мали місце останніми тижнями, загинули десять чоловік, проте опозиціонери заявляють про загибель більше 200 чоловік.

ООН має намір розібратися з ситуацією в М"янмі на місці.

Рада ООН з прав людини зажадала від властей М"янми надати можливість його спеціальному доповідачеві відвідати цю країну, "щоб особисто розібратися в ситуації, що склалася".

У посланні голови Ради Дору-Ромулуса Коштеа, переданому постійному представникові М"янми при Відділенні ООН в Женеві, також підкреслюється, що посланникові ООН повинні забезпечити "можливість безперешкодних відвідувати всі райони країни і надати йому допомогу у виконанні місії, покладеної на нього Радою з прав людини".

Спецдоповідач Ради Пауло Серджіо Пінейру залишив М"янму в 2003 році на знак протесту проти того, що місцеві власті організували прослуховування його розмов із політв"язнями. Відтоді йому відмовляли у в"їзній візі, повідомляє ИТАР-ТАСС.

2 жовтня цього року на надзвичайній сесії Ради ООН з прав людини, на якій обговорювалася ситуація в М"янмі, було ухвалено рішення зажадати від керівництва країни надати спецдоповідачеві структурного підрозділу ООН можливість ознайомитися на місці з ситуацією із забезпеченням гарантій основних громадських прав і свобод.

У резолюції, прийнятій на сесії, міститься також заклик до властей М"янми "проявити стриманість" по відношенню до мирних маніфестантів і звільнити всіх затриманих, які брали участь у масових акціях протесту в останні дні.

Зараз ви читаєте новину «У М"янмі заарештовано п"ятеро генералів і 400 солдатів, які відмовилися розстрілювати ченців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути