четвер, 28 липня 2011 14:19

В кінострічках стали меньше курити

В кінострічках стали меньше курити

В кінострічках стали рідше з'являтися сцени, де герої курять.

Всього в найкасовіших фільмах 2010 року було 595 епізодів зі сценами куріння, що на 72% менше, ніж у 2005 році (2093 епізодів), йдеться у звіті Центру контролю та попередження захворювань США.

Для того, щоб стимулювати кіностудії відмовитися від сцен куріння, уряди більшості штатів Америки пропонують грошових компенсацій або податкових послаблень. Загальна сума цих вкладень становить приблизно $ 1 млрд. щороку.

Студії Walt Disney Studios, Warner Bros та Universal City Studios вже відмовились від сцен з курінням. Водночас Paramount Pictures, 20th Century Fox і Sony Pictures поки не мають чіткої політики щодо епізодів з курцями в кадрі, повідомив Стентон Глентц, директор центру контролю над тютюном в університеті Сан-Франциско.

З 2007 року Американська кіноасоціація вважає, що куріння впливає на рейтинг фільму. Наприклад, фільм "Аватар" Джеймса Кемерона отримав рейтинг PG-13 з позначкою "присутнє куріння". Такий рейтинг забороняє дітям до 13 років дивитись фільм без батьків.

А в 2011 році дитячий мультфільм "Ранго", про забавного хамелеона, який вирішує стати шерифом у беззаконному місті на Дикому Заході, був рекомендований до перегляду дітям в присутності батьків "за грубий гумор, мову, дії і куріння."

На думку Глентца, для фільмів, що містять сцени куріння, варто вводити рейтинг R - найнижчий, що не допускає підлітків до 17 років на перегляд фільму, йдеться у статті National Journal.

В українському законодавстві відсутнє регулювання процесу куріння у кінофільмах.

"Така норма могла стати частиною резонансного законопроекту щодо повної заборони реклами сигарет, - говорить Андрій Скіпальський, голова регіонального центру громадянського представництва "Життя", - Натомість комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації більшістю голосів відхилив таку пропозицію, захищаючи, напевне, український кінематограф".

Зараз ви читаєте новину «В кінострічках стали меньше курити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути