Ексклюзиви
пʼятниця, 22 березня 2024 19:04

У Київській області з'явилося нове місто
13

22 березня 1941 року Чорнобиль офіційно визнали містом у Київській області.

Загалом перші літописні відомості про населений пункт з'явилися до 1193 року. Назва міста походить від "Чорно - Біла" - прикордонного міста на межі Чорної і Білої Русі. У 1362 році місто загарбала Литва. Після Люблінської унії 1659 року підпало під владу Польщі. А після другого поділу Польщі Чорнобиль у складі Правобережної України воз'єднали з Росією.

Адміністративний центр та їдальня Чорнобиля
Фото: wikipedia.org
  Меморіальний комплекс відселеним селам Чорнобильської зони відчуження
Вулиці Чорнобиля
Пам'ятник пожежникам-ліквідаторам аварії на ЧАЕС
Вулиці Чорнобиля

У 1970-1980 роках XX ст Чорнобиль процвітав. У місті була харчова промисловість, чавуноливарний завод, ремонтно-експлуатаційна база Дніпровського річкового пароплавства, цех мистецьких виробів, районне об'єднання "Сільгостехніка", медичне і професійно-технічне училища. У 1971 році на березі Прип'яті почали зводити першу в Україні атомну елекростанцію. Перший енергоблок потужністю 1 тис. МВт запустили через 6 років. Згодом добудовано ще три енергоблоки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна остаточно закрила Чорнобильську АЕС

26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС сталася найбільша в історії атомної енергетики аварія. Реактор четвертого енергоблоку вибухнув, радіоактивні частки йоду, стронцію та цезію поширилися на північну частину України, Білорусі, країн Балтії, Польщі та інших країн. Чорнобильська катастрофа спричинила великі людські жертви. Населення району (185 тис.) і міста (14 тис.) евакуювали. Чорнобиль став символом атомної небезпеки в світовому масштабі.

Попри аварію у місті досі живуть люди - ті, хто відмовився залишати оселі після вибуху на АЕС. Чорнобиль є адміністративним центром управління - в ньому розташований Державний відділ Адміністрація Зони Відчуження та Зони Безумовного Відселення.

Крім того, там до повномасштабного вторгнення Росії базувалась рота охорони МВС. Військовослужбовці охороняли території, бо туди часто нелегально навідувались сталкери та мародери.

Також життя в Чорнобилі та околицях, аварія на електростанції стали темою для багатьох фільмів та серіалів вітчизняних та іноземних режисерів.

У 2019 році Чорнобильську зону відчуження відвідала рекордна кількість туристів - 124 тисячі осіб.

На такий показник вплинуло багато чинників, серед яких серіал "Чорнобиль", який значно популяризував цей напрямок у всьому світі, а також створення додаткової інфраструктури, злагодженість в роботі служби забезпечення відвідування зони відчуження, заходи безпеки на існуючих і нових маршрутах.

Зараз ви читаєте новину «У Київській області з'явилося нове місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути