Ексклюзиви
понеділок, 20 листопада 2017 17:28

У КДБ Білорусі пояснили, чому затримали українського журналіста

У КДБ Білорусі пояснили, чому затримали українського журналіста
Власний корреспондент "Українського радіо" Павло Шаройко, якого звинувачують у шпигунстві в Білорусі / фото: unian

Комітет державної безпеки Білорусі заявляє, що має "переконливі докази шпигунської діяльності" затриманого українського журналіста Павла Шаройка.

Він займався створенням в країні агентурної мережі, повідомив на брифінгу Дмитро Побеждін, представник КДБ Білорусі.

"Шаройко визнав, що є співробітником кадрового апарату військової розвідки, який працює під прикриттям, а також своє військове звання – полковник. Підтвердив, що координацію його розвідувальної діяльності здійснював співробітник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Ігор Скворцов, який діяв під прикриттям посади радника посольства України в Білорусі. За діяльність несумісну з дипломатичним статусом Скворцова оголошено персоною нон ґрата", – повідомив представник КДБ РБ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Документ з грифом "Таємно": з'явились деталі затримання журналіста у Білорусі

КДБ затримав Шаройка нібито на гарячому 25 жовтня.

"З урахуванням досвіду його роботи в якості керівника прес-служби ГУР Міноборони для прикриття йому визначена посада кореспондента громадської національної ТРК "Україна". У Білорусі Шаройко створив агентурну мережу з числа громадян Республіки Білорусь, які за грошову винагороду виконували його завдання зі збору відомостей розвідувального характеру у військово-політичній сфері", – заявив представник КДБ.

Щодо Шаройка порушили кримінальну справу за статтею "шпигунство", і ухвалили рішення про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Під час обшуку у затриманого нібито виявили копії розвідувальних донесень, спрямованих ним раніше в центр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусі затримали ще одного українця: подробиці

При збиранні секретних матеріалів затриманий громадянин Республіки Білорусь, який здійснював шпигунську діяльність на користь України.

Кореспондента "Українського радіо" Павла Шаройка затримали 17 листопада за підозрою у шпигунстві. Перед цим близько 2 тижнів Шаройко не виходив на зв'язок. Усі спроби редакції додзвонитися до нього та його родичів не давали результату. Без відповіді залишалися повідомлення редакції, надіслані електронною поштою та через інші інтернет-засоби комунікації.

Раніше за невідомих обставин у Гомелі зник українець Павло Гриб. Пізніше він знайшовся у СІЗО Краснодару в РФ, де його утримують за підозрою у тероризмі.

Зараз ви читаєте новину «У КДБ Білорусі пояснили, чому затримали українського журналіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути