Ексклюзиви
вівторок, 02 березня 2010 13:54

В Ірані заарештували відомого режисера-призера Берлінале

В Ірані заарештували відомого режисера-призера Берлінале

Співробітники сил безпеки Ірану затримали відомого режисера, лауреата багатьох міжнародних премій Джафара Панахі. Впливовий діяч кіно був арештований напередодні вночі в його власному будинку, разом з сім"єю і 15 гостями, повідомляється на сайті лідера іранської опозиції Мір-Хоссейна Мусаві.

Офіційні особи в Тегерані, а також державні ЗМІ не повідомляють про затримання Панахі. Проте, очевидно, що арешт режисера пов"язаний з його активною політичною позицією - під час президентських виборів в Ірані Панахі відкрито виступив на підтримку Мусаві.

Він і раніше зазнавав гонінь з боку влади. Так, в липні минулого року режисер і члени його сім"ї були арештовані на кладовищі Тегерану, куди вони прийшли разом з декількома сотнями опозиціонерів, щоб вшанувати пам"ять соратників, які загинули під час безладів після президентських виборів. Пізніше Панахі та його родичів відпустили.

А буквально в лютому Панахі просто не випустили з країни - йому заборонили летіти на кінофестиваль до Берліну, де він повинен був взяти участь в круглому столі, присвяченому сьогоденню і майбутньому іранського кінематографа.

Нагадаємо, що Джафар Панахі вважається одним з найвідоміших і найвпливовіших режисерів в Ірані. Його картини отримали немало нагород на різних фестивалях. Зокрема, в 2000 році режисер отримав "Золотого лева" на Венеціанському кінофестивалі за фільм "Коло". Крім того, в 2006 році Джафар Панахи отримав "Срібного ведмедя" на Берлінале за картину "Оффсайд".

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «В Ірані заарештували відомого режисера-призера Берлінале». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути