субота, 08 жовтня 2011 17:10

В інституті Шалімова нікому оперувати

В інституті Шалімова нікому оперувати

Директор Національного інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова Національної академії медичних наук України, професор Юрій Поляченко стурбований проблемою відсутності справжніх наукових шкіл. Про це він заявив в інтерв'ю ZN.UA.

"У досвідчених хірургів немає наступників. Я вже втомився повторювати — готуйте собі зміну, адже коли ви підете на відпочинок, нікому буде оперувати. Це серйозне питання і, напевно, стосується не тільки нашого інституту. Коли хтось зі знаменитих хірургів їде на конгрес чи йде у відпустку, відділення стоїть — нема кому робити операції. Ситуація з нашими трансплантологами — тому доказ. По суті, відділ уже рік не працює, після того як хірургів затримали, хворі залишилися без операцій", - сказав професор.

Поляченко нагадав, що в серпні 2010 року затримали ведучого трансплантолога і анестезіолога, "якого ще якось можна замінити, а от хірурга — ніким".

"Він працював з дітьми, яким немає ще й року, це унікальний фахівець не тільки для України, а й для СНД — таких малюків у нас ніде не беруть. Цілий рік наших співробітників викликали давати показання, усі знервовані. За рік було зроблено всього дві трансплантації нирок, хірурги тепер бояться за це братися", - зауважив він.

Однією з причин такого показового затримання Поляченко вбачає у тому, що Інтерпол п'ять років відстежував ці схеми.

"Усе це, звичайно, боляче вдарило й по іміджу лікарів, і по іміджу інституту. Я думаю, це якоюсь мірою вплинуло й на комісію, яка нас перевіряла. Адже пляма не тільки на інституті, а й на медакадемії", — зазначив професор.

Нагадаємо, шістьом арештованим пред'явлено остаточне звинувачення за статтями 255 (створення злочинної організації), 149 (торгівля людьми), 143 (порушення порядку трансплантації органів). Максимальне покарання - до 15 років позбавлення волі. Серед цих шістьох, крім Закордонця, двоє анестезіологів - Романів та Зайченко, а також громадянин Ізраїлю Кацман (звинувачується в організації цієї групи) і двоє українських "вербувальників" - Слюсарчук і Яковенко. Вони, за версією слідства, шукали в Україну донорів, готових за гроші віддати свою нирку. Цих донорів (вони проходять у справі як потерпілі) - 24 особи з різних регіонів України.

Зараз ви читаєте новину «В інституті Шалімова нікому оперувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути