Ексклюзиви
понеділок, 10 липня 2006 15:42

В Інгушетії вбили Шаміля Басаєва

 

У ході операції в Інгушетії у ніч на понеділок (10.07) знищили Шаміля Басаєва та ще ряд бандитів. Про це доповів Путіну глава ФСБ Микола Патрушев.

Співробітники спецслужб знайшли тіло Басаєва після підриву вантажівки, начиненої вибухівкою. Колону супроводжували 3 легкові автомобілі з бойовиками, серед яких і знаходився Басаєв.

Тіло терориста було обезголовлене вибухом, проте за характерними прикметами було зроблено припущення, що це був саме він.

Патрушев повідомив, що бандити "здійснювали підготовку до терористичного акту в Інгушетії".

Глава ФСБ особливо відзначив, що бандити "збиралися використовувати даний диверсійно-терористичний акт для того, щоб чинити тиск на керівництво Росії під час самміту G8.

Шаміль Салманович Басаєв, Абдаллах Шаміль Абу-Ідріс - один з лідерів чеченських терористів та ісламізму, знаходився у розшуку за звинуваченням в організації та здійсненні вбивств та терактів на території РФ. Він входив у списки найрозшукуваніших терористів ООН, Держдепартаменту США, та інших країн.

З ім"ям Басаєва російське керівництво пов"язує всі гучні теракти та збройні напади, здійснені перед початком 2-ої чеченської кампанії та в подальші роки.

Цей перелік включає:

- вибухи багатоквартирних будинків у Волгодонську та Москві у вересні 1999 року;

- захоплення заручників у театральному центрі на Дубровці в Москві 23 жовтня 2002 року (загинуло понад 100 заручників);

- вибух Будинку уряду в Грозному 27 грудня 2002 року (загинуло близько 70 людей);

- рейд на Інгушетію 21-22 червня 2004 року (79 жертв);

- захоплення школи в Беслані (Північна Осетія) 1 вересня 2004 року (загинуло понад 350 людей, половина з яких були дітьми);

- напад на Нальчик (Кабардино-Балкарія) 13 жовтня 2005 року (було убито 12 мирних жителів і 35 співробітників силових структур).

Також Басаєв признався в причетності до замаху на колишнього президента Чечні Ахмата Кадирова, син Кадирова і нинішній прем"єр республіки Рамзан Кадиров оголосив себе його кровником.

- Басаєв публічно узяв на себе відповідальність за загибель президента Чечні Ахмада Кадирова, і ми зробимо все для того, щоб він був знищений, і кінець Басаєва буде страшним, - говорив Кадиров. Він сказав, що Басаєв буде знищений незалежно від того, чи причетний він до цієї смерті.

Також Кадиров-молодший пообіцяв виплатити винагороду в $10 млн за знищення відомого терориста Шаміля Басаєва.

- За голову Басаєва даю $10 млн. Так, він був і в Дагестані, і в Кабардино-Балкарії. Я завжди говорив: знищити Басаєва - це мій священний обов"язок як мусульманина, як громадянина Російської Федерації, як міліціонера. Якби я знав, хто його охороняє, я б його знайшов. Але він сам хороший стратег і воїн, - сказав Кадиров.

Після знищення Басаєва Кадиров жалкував, що зробив це не він.
- Ми вдячні тим, хто знищив Басаєва, але він мій кровник, і я обіцяв його знищити. Шкода, що це зробив не я, - заявив Кадиров.

Басаєв визнавав свою участь в багатьох з цих вчинках, а також інших, менш масових терактах, про що неодноразово повідомляла преса.


За матеріалами: Gazeta.ru, ru.wikipedia.org., NEWSru.


Зараз ви читаєте новину «В Інгушетії вбили Шаміля Басаєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути