Ексклюзиви
четвер, 16 квітня 2009 09:35

В Індії парламентські вибори триватимуть місяць

В Індії парламентські вибори триватимуть місяць
В Індії стартував перший тур загальних парламентських виборів. До 13 травня повинні пройти ще чотири етапи голосування, в цілому у виборах приймуть участь більше 700 млн людей. Підсумки будуть підведені 16 травня, а перше засідання новий парламент проведе 2 червня.

Значну конкуренцію правлячій коаліції на чолі з Індійським національним конгресом (ІНК) складає опозиційний блок, очолюваний партією Бхаратія Джаната Парті (БДП). Достатньо сильні позиції комуністів та регіональних партій.

У країні діятиме більше 800 тис. виборчих дільниць та 1,1 млн електронних машин для голосування. Оскільки багато індійців безграмотні, голосувати вони будуть, ставлячи печать з символом своєї партії: так, розкрита долоня символізує Індійський національний конгрес, а квітка лотосу - БДП.

Охорону порядку під час виборів забезпечуватимуть 2 млн поліцейських. Заходи безпеки були посилені після того, як маоістські повстанці пригрозили зірвати голосування і організували серію нападів на силовиків.

У виборах приймуть участь більше 700 млн людей

Перед початком виборів провідні кандидати на пост прем"єр-міністра - нинішній глава уряду Манмохан Сінгх та лідер БДП Лал Крішан Адвані - виступили перед виборцями. Сінгх закликав співвітчизників віддати голоси "єдиній національній партії, що представляє всю країну", тобто ІНК. Адвані звинуватив уряд в тому, що він проявляє слабкість в боротьбі з терором ісламістів, заявивши, що незабаром "Талібан" з"явиться біля кордонів країни.

Обидва лідери - люди похилого віку. Сінгху - 76 років, Адвані - 81. Вони обмінюються їдкими зауваженнями на адресу один одного. Втім, вказані політики поводяться відносно мирно. А ось Варун Ганді, онук Індіри Ганді, дуже активно намагався заручитися голосами індусів: він публічно пригрозив відрубати руки всякому, хто завдасть збитку індусам, і в результаті потрапив за ґрати за розпалювання релігійної ворожнечі.

Можливим кандидатом на пост прем"єра вважають і Рахуала Ганді, сина Раджіва та Соні Ганді, яка зараз є головою ІНК. Рахуал, який представляє цю партію, збирає величезні натовпи прихильників на мітингах, обіцяючи боротися з бідністю в селі.

Не дивлячись на те, що основними проблемними питаннями для індійських виборців залишаються питання економіки та безпеки (особливо після нещодавньої серії нападів в Мумбаї), очікується, що на результат голосування значною мірою вплине і заклопотаність громадян світовою економічною кризою, а також місцевими та регіональними проблемами

Очікується, що жодна з двох основних партій не набере необхідної для перемоги більшості голосів. Щоб сформувати уряд, їм доведеться заручитися підтримкою малих партій.

За матеріалами NEWSru.com, Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «В Індії парламентські вибори триватимуть місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути