четвер, 15 березня 2012 14:14

В Індії клонували рідкісну тибетську козу
5

Фото: Фото: Reuters

Індійські вчені з міста Кашмір клонували рідкісну гімалайську козу, вовну якої використовують для виготовлення пашміни та кашеміру. Ведучий вчений проекту - Ріаз Ахмад Шах, зазначив, що клонування цього виду допоможе розширити виробництво цінної пашміни, оскільки клонували вчені саме жіночу особину. Козеня назвали Нурі.

Особливий вид кашмірських кіз, що водиться лише у найпівнічнішому штаті Індії, на межі з Пакистаном та Тибетським плато Китаю, характерний своїм теплим та густим підшерстком, який і використовують у виготовленні пашміни - найтоншої та найніжнішої вовняної тканини.

В Індії тварину клонують не вперше: 2009 року Ріаз Ахмад Шах вже брав участь у першій спробі клонування буйвола Гаріма. Більше 8 років Шах разом зі своїми колегами готувався до створення Нурі, яка народилась 9 березня цього року.

"Технологія лімітована і може бути використана лише кількома країнами світу. Нам доводилось працювати день і ніч, аби досягти результату", - розповідає Шах, - "думаю, клонування може стати порятунком для рідкісних тварин та окремих зникаючих видів."

Зараз ви читаєте новину «В Індії клонували рідкісну тибетську козу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути