понеділок, 25 травня 2009 17:01

У Європі помітили появу Саакашвілі-ІІ

У Європі помітили появу Саакашвілі-ІІ
Кремль знову нав"язує присутність своїх збройних сил за межами російських кордонів, на землі ще однієї європейської країни - Грузії, пише в Le Temps колишній заступник міністра закордонних справ Великої Британії Деніс Макшейн.

В центрі подій - фігура Михайла Саакашвілі, який, як відзначає Макшейн, нещодавно переглянув свій стиль. Сьогодні, на думку Макшейна, з"явився Саакашвілі-ІІ. "Він дозволяє своїм політичним супротивникам монополізувати телеканали. Він вже не говорить про негайний вступ в НАТО. Його дискурс сфокусований на Європі та Європейському союзі. Він зізнався мені, що не став би висувати свою кандидатуру після закінчення мандату або змінювати конституцію, щоб залишитися при владі, як який-небудь Путін", - пише Макшейн.

З початку цього століття Росія прагнула перетворити Чорне море на зону високої турбулентності, чинячи тиск на Україну, Грузію і Румунію (у зв"язку з Молдовою). "Всюди, де Росія має право слова і голосу, вона прагне нейтралізувати критику, осуджуючу її спроби узяти регіон під контроль", - пише Деніс Макшейн. Але Росія не може ані диктувати свій вибір НАТО, ані покласти край мирним навчанням НАТО, ані перешкодити програмі партнерства, нещодавно запущеній Європейським союзом.

"Зараз Саакашвілі поводиться як толерантний демократ. (...) Уявлення про Грузію як американську колонію, покликану заманити російського ведмедя, було відкинуто убік. Ті, хто критикує позицію президента під час серпневої війни, розділяє з ним бажання міцно укоренити Грузію в євро-атлантичному співтоваристві. Вашингтону і Парижу слід було б сприйняти серйозно цей новий реалізм і послати грузинському народу чіткий сигнал: хоча російський прапор розвивається, а російські прикордонники діють на грузинській території, ані Європа, ані НАТО не допустять появи нової російської імперії на Чорному морі", - пише Макшейн.

InoPressa.ru

Зараз ви читаєте новину «У Європі помітили появу Саакашвілі-ІІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути