Ексклюзиви
середа, 10 березня 2010 20:39

В ЄС можна буде рік жити по одній візі

В ЄС можна буде рік жити по одній візі

У вівторок Європарламент схвалив пропозицію, яка прирівнює довгострокові шенгенські візи до виду на проживання, що дає їх власникам право до трьох місяців жити в різних країнах Шенгенської зони, маючи при цьому одну візу.

Раніше Шенгенська угода не дозволяла власникам довгострокових шенгенських віз для студентів, викладачів, наукових працівників довгий час знаходитися не в тій країні, де була відкрита віза. У такому випадку їм потрібно було стати на облік у місцевих органах влади та дочекатися дозволу на право перебувати в цій країні близько півроку. Тепер цей термін зменшився до трьох місяців раз на півроку.

Цей же документ дозволяє подорожувати на автомобілі або автобусі по Шенгенській зоні без транзитних віз, що раніше було необхідно. Також збільшився максимальний строк дії довгострокової візи від 90 днів до одного року. Якщо ваша службова або освітня діяльність вимагає збільшення цього терміну, тоді необхідно просити дозвіл на проживання.

Нове законодавство набере чинності через місяць - з 5 квітня.

"Це дуже сильно полегшить життя певним категоріям українців, які їздять і подовгу живуть в Європі. Адже крім вільного пересування протягом року по Шенгенській зоні, тепер, маючи у себе в паспорті Шенген однієї країни і чекаючи перельоту в аеропорту іншої, можна використовувати час між рейсами для виходу в місто. До того ж тепер не потрібно буде реєструватися і ставати на облік у разі тривалого перебування в іншій країні зони", - розповів представник МЗС України Сергій Саєнко.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «В ЄС можна буде рік жити по одній візі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути