вівторок, 11 травня 2010 14:53

В Єгипті вперше за 29 років скасували надзвичайний стан

В Єгипті вперше за 29 років скасували надзвичайний стан

Парламент Єгипту скасував у вівторок дію закону про надзвичайний стан, який був введений в країні з 1981 року після вбивства президента Анвара Садата.

Протягом найближчих двох років закон про надзвичайний стан буде поширюватися лише на питання, пов'язані із боротьбою з тероризмом та організованою злочинністю (зокрема, з торгівлею наркотиками).

Планується, що за два роки в країні, нарешті, вироблять і ухвалять закон про боротьбу з тероризмом, який і замінить дію надзвичайного стану в цих сферах.

Із набуттям чинності нового закону будуть суттєво урізані повноваження спецслужб Єгипту з втручання як в приватне життя громадян, так і в життя суспільства в цілому.

Опозиційні партії і міжнародні організації неодноразово закликали владу Єгипту скасувати режим надзвичайного стану. Наприклад, в ООН заявляли, що в країні під прикриттям цього режиму відбувається систематичне порушення прав людини (свавілля силових структур, арешти, тортури, таємні судові процеси в судах держбезпеки).

Президент Хосні Мубарак, який беззмінно керує Єгиптом з 1981 року, перед президентськими виборами 7 вересня 2005 обіцяв виборцям скасувати надзвичайний стан. Проте цьому досі перешкоджала відсутність закону про боротьбу з тероризмом. У 2006 і 2008 роках Народні збори, більшість в яких належить депутатам від правлячої Національно-демократичної партії (НДП) Єгипту, продовжували дію режиму строком на два роки.

РИА-Новости
Зараз ви читаєте новину «В Єгипті вперше за 29 років скасували надзвичайний стан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути