вівторок, 06 липня 2010 13:39

В Ефіопії знайшли найдавніший християнський ілюстрований текст (ФОТО)

Автор: The Telegraph
 

У ефіопського монастирі знайшли рукопис, який може виявитися найстарішим у світі ілюстрованим християнським текстом.

Спочатку він був датований XI століттям, але за допомогою радіовуглецевого аналізу була встановлена точна дата створення тексту - між 330 і 650 роками нашої ери.

Текст, чий вік перевищує 1600 років, названий на честь ченця Абба Гаріма, який прибув до Ефіопії в V столітті. Згідно з легендою, він переписав Євангеліє всього за один день відразу після заснування монастиря Гаріма, неподілік від Адуа, на півночі країни.

У книзі є зображення святих Матвія, Марка, Луки та Іоанна. Окрім того, в ній є перше християнське зображення Єрусалимського храму.

Євангеліє Гаріми ніколи не залишало межі монастиря. Рукопис був зроблений на козячих шкурах ефіопською мовою Геез, і вважається, що його обкладинка - найбільш ранній приклад такого, під яким збереглися оригінальні сторінки. Більш раннє датування манускрипту збігається за часом з прибуттям Абба Гаріма з Константинополя в Ефіопію у 494 році.

Ісаак Гаріма (кін. V - поч. VI ст.) - Ефіопський святий, останній з "дев'яти преподобних", які прибули в Аксумське царство.

Гаріма походив з "римського" (тобто візантійського) імператорського дому, був хрещений і пострижений у ченці аввою Панталевоном.

Гаріма прибув у Аксумське царство за царя Елла-аміди. Рік і 9 місяців усі "дев'ять преподобних" жили разом, але після смерті Елла-Аміди, зачасів правління його наступника Тазене, вони розійшлися по країні для заснування обителей.

На місці колишнього язичницького капища в Мадара, за 10 км на схід від сучасного міста Адуа, Гаріма заснував монастир, який існує до тепер. У житії стверджується, що, якщо б Гаріма "не обійшов Ефіопію, вона була б неправильною".

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «В Ефіопії знайшли найдавніший християнський ілюстрований текст (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути