Ексклюзиви
вівторок, 08 лютого 2011 08:50

У дитбудинку на Донеччині діти помирають від недоїдання?

У дитбудинку на Донеччині діти помирають від недоїдання?

У дитячому будинку в місті Торез близько 100 дітей з хронічними захворюваннями та інвалідністю, причому близько 12 дітей на рік помирає, пише The Sunday Times.

10-річний Анатолій, що страждає на дитячий церебральний параліч, важить не більше 6,5 кг, розповідають кореспонденти Деніел Фогг і Мартін Фолі. Його слід було б годувати висококалорійним дитячим харчуванням, але воно коштує дорого, пояснила нянечка Світлана. Так що тепер Анатолій знаходиться при смерті.

"У працівників дитбудинку велике навантаження, і часто вони не можуть надати дітям з ДЦП всю необхідну допомогу при годуванні. У важких випадках, можливо, необхідне годування через зонд", - ідеться в статті.

"Я бачила, як у Торезі годують дітей. Вони витрачають секунд тридцять на те, щоб засунути дитині в рот якусь рідку суміш; та рідина виливається з рота, а вони переключаються на наступну дитину", - розповіла в інтерв'ю Тереза Філлмон, керівниця американської благодійної організації, що допомагає українським дитбудинкам.

Директор дитбудинку Олександр Васякін заперечує, що діти голодують: "Вони хворі, й організм неправильно перетравлює їжу. Ми намагаємося залучити Nestle та інші американські фірми, щоб вони забезпечували нас продуктами, які краще засвоюються".

Зі свого боку, медсестра Джо-Енн Валансола і дієтолог Крістіна Хеглунд, що відвідували дитбудинок у Торезі, теж вважають, що діти страждають від недоїдання. У них великі животи, але тонкі руки й ноги, пояснила Валансола. Філлмон називає Торезький дитбудинок найгіршим серед тих, що вона бачила в Україні.

"Нещодавно Україна знову висловила бажання вступити в ЄС, який закликає її продемонструвати свою готовність до членства шляхом відстоювання прав людини. Одкровення про життя в дитбудинку в Торезі змушують засумніватися, що Україна дійсно йде до цієї мети", - говориться в статті.

Всього в Україні 55 дитбудинків для дітей-інвалідів. Недоїдання — не єдина проблема. "Три колишніх вихованці розповіли, що піддавалися знущанням з боку працівників інших подібних установ", - ідеться в статті. Так, 20-річний Максим Мелецький каже, що в дитбудинку на південному сході країни, куди його перевели у 15 років, співробітники обкрадали дітей, а побиття було звичайним явищем.

"Не всі діти в дитбудинках для інвалідів серйозно хворі: деяких відправляють туди, тому що у них всього лише астма, вовча паща або невуси. Філлмон сказала, що всі інші дитбудинки, що їх вона відвідала — "утримуються в прекрасному стані милосердними людьми". Але тривоги у зв'язку з роботою деяких установ для інвалідів стали поштовхом до урядового розслідування, мета якого — викорінити корупцію в цій системі", - говориться в статті.

Як повідомлялося раніше, у Херсонській області вихованці дитячого будинку вкрали з рахунків інших сиріт 15 тис. грн.

ИноПресса

Зараз ви читаєте новину «У дитбудинку на Донеччині діти помирають від недоїдання?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути