середа, 26 квітня 2006 11:52

В аварії на ЧАЕС винен персонал станції

 

Вибух на чорнобильському реакторі 26 квітня 1986 року стався із-за помилки персоналу атомної електростанції. Про це в інтерв"ю агентству "Інтерфакс" заявив колишній заступник директора ЧАЕС Олександр Коваленко.

Він уточнив, що чорнобильський реактор спочатку був призначений для отримання не електроенергії, а плутонію для ядерної зброї.

- Коли в 60-х роках керівники партії і держави поставили завдання терміново створити атомну електростанцію, то до цього реактора приробили, як ми говорили, "хвіст" - тобто турбіну, яка і виробляла електроенергію, - сказав Коваленко.

26 квітня, в день двадцятих роковин аварії, по всьому світу проходять траурні заходи.

У всіх українських храмах пройшла панахида. Керівництво країни має намір взяти участь в поминальних молебнях і покладанні квітів до меморіалу героям Чорнобиля. Президент України Віктор Ющенко відвідає Чорнобиль і зустрінеться з ліквідаторами аварії. Напередодні він заявив, що над зруйнованим четвертим енергоблоком буде споруджено нове протирадіаційне укриття.

Білоруський президент Олександр Лукашенко здійснює робочу поїздку по Гомелській області, білоруському регіону, який найсильніше постраждав в результаті аварії. Лідери білоруської опозиції, зі свого боку, призвали своїх прихильників взяти участь в акції протесту проти політики влади. Акція названа "Чорнобильський шлях", оскільки, на думку опозиціонерів, Лукашенко проводить політику "політичного Чорнобиля".

В результаті вибуху на Чорнобильській атомній електростанції 26 квітня 1986 року стався викид в атмосферу понад шести тонн радіоактивних речовин. У зоні зараження опинилися значна частина території України, Білорусі та деякі західні області Росії. Із зони були евакуйовані сотні тисяч людей, пише Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «В аварії на ЧАЕС винен персонал станції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути