Ексклюзиви
середа, 20 січня 2010 10:21

В Александрії знайшли древній храм богині-кішки

В Александрії знайшли древній храм богині-кішки

В Александрії на півночі Єгипту археологи знайшли храм древньоєгипетської богині радості, веселощів і любові Баст (Бастет), яку зображали у вигляді кішки.

Знахідка підтверджує, що в елліністичному Єгипті продовжувалося поклоніння божествам раніших періодів. Передбачається, що храм належав цариці Береніці II, дружині Птолемея III Евергета (правив з 246 по 221 роки до нашої ери).

Висота храму - 60 метрів, ширина - 15 метрів. В ньому були виявлені статуї богині-кішки і інші археологічні цінності, серед яких кераміка, римський резервуар для води і гранітна статуя високопоставленого чиновника.

Елліністичний Єгипет був створений після завоювання Єгипту Олександром Македонським в 332 році до нашої ери. Державою із столицею в Александрії управляла династія Птолемєєв, початок якій поклав Птолемей I, один з соратників Македонського. Птолемєї правили до 30 року до нашої ери, поки остання цариця династії Клеопатра не наклала на себе руки, побоюючись полону римського імператора Октавіана Августа.

Сучасна Александрія побудована на руїнах стародавньої столиці елліністичного Єгипту, тож археологи вважають, що під містом знаходиться ще безліч археологічних відкриттів.

Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «В Александрії знайшли древній храм богині-кішки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути