Ексклюзиви
середа, 03 березня 2010 17:29

В Афганістані мулли почали роздавати презервативи

В Афганістані мулли почали роздавати презервативи

Афганські мулли підлючилися до роботи з популяризації планування сім"ї в країні: деякі з них беруть участь в роздаванні презервативів, інші пропагують тривале грудне вигодовування, що дозволяє відкласти наступну вагітність.

Згідно зі статистикою, в Афганістані показник середньої кількості дітей у однієї жінки одна з найвищих у світі - понад шість при середньосвітовому 2,61. При цьому за рівнем материнської смертності (1 800 на 100 тисяч народжених живими дітей) країна займає друге місце в світі після Сьєрра-Леоне.

На думку міжнародних експертів, найбільш швидким, простим і економічно виправданим способом зниження материнської смертності в Афганістані є контрацепція. За оцінками ЮНІСЕФ, лише 10 відсотків жінок країни користуються протизаплідними засобами. При цьому в трьох сільських районах, населених як сунітами, так і шиїтами, де працівники охорони здоров"я провели персональні консультації в 3 700 сім"ях, цей показник зріс за вісім місяців до 27 відсотків.

До роботи щодо зниження материнської смертності підключилися і мулли. Деякі з них під час молитов у п"ятницю наводять цитати з Корану, де рекомендується продовжувати грудне вигодовування протягом двох років, що дозволяє збільшити перерви між вагітностями. Інші інформують населення про користь протизаплідних засобів і навіть розповсюджують презервативи під час молитов.

Справа в тому, що в ісламі немає фундаментального заборони на контроль народжуваності, починаючи від використання контрацептивів і закінчуючи абортами. За словами директора місцевої програми британської організації з планування сім"ї Marie Stopes International Фархада Джавіда, з 2003 року у них пройшли навчання приблизно 3 500 духовних осіб. Тільки за минулий рік організація розповсюдила більше двох мільйонів презервативів.

Medportal.ru

Зараз ви читаєте новину «В Афганістані мулли почали роздавати презервативи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути