понеділок, 28 вересня 2009 18:08

Українці залишились без вітчизняних презервативів

 Українці залишились без вітчизняних презервативів

У Новояворівську припинила роботу фабрика "Перфект", яка спеціалізувалася на випуску презервативів. Причиною закриття стали дії Всеукраїнського акціонерного банку (ВАБ), який заблокував роботу підприємства, оскільки воно заборговувало йому 1,4 млн доларів.

Заручниками конфлікту між співвласниками підприємства і банком сталі сотні працівників, які пішли у вимушену відпустку, а незабаром, ймовірно, і зовсім позбудуться роботи. На минулому тижні люди вийшли на вулиці з вимогою повернути їм робочі місця. Більшість з них - жителі Новояворівська, для яких пошук нової роботи стане величезною проблемою.

За словами співробітників підприємства, їм навіть не дали завершити роботу належним чином.

"Ми не встигли прибрати за собою, а, наприклад, люди, які отримують зарплату від вироблення, не закінчили комплектацію, тому їм довелося свою роботу просто викинути, - розповіла одна зі співробітниць фабрики.

2004 року польський співвласник контрольного пакету акцій "Перфекта" Єжі Коник узяв в банку позику - більше 1 млн дол під заставу майна фабрики. Але борг виплатити вчасно не зміг, тому банкіри звернулися до суду щодо стягнення застави. Господарський суд Львівської області ухвалив рішення на користь банку, майно "Перфекту" заарештували, а саме виробництво "актуального" товару припинили, як і електропостачання підприємства. На території виставили чужу охорону. Обурений Єжі Коник називає такі дії рейдерським захопленням, при цьому свій борг перед банком визнає.

Начальник управління економічної безпеки департаменту з роботи з проблемними активами ВАТ "ВАБ" Дмитро Жаданов стверджує, що з квітня 2007 року, коли "Перфект" перестав повертати кредит, банк намагався досягти компромісу з боржником.

"Рік тому, коли я приїжджав з комісією на підприємство, я звернув увагу на дуже низьку відпускну ціну продукції, на фабриці просто не залишалося коштів для погашення кредиту, для її розвитку, - заявив Жаданов. - Пропонували переглянути цінову політику, але пан Коник не погодився".

Представник ВАБ зазначає, що у рішенні суду не йде мова про припинення виробництва, проте банк вирішив "законсервувати" устаткування, щоб "уникнути пошкоджень при експлуатації".

Польський інвестор Коник упевнений, що цю патову ситуацію замовили конкуренти, які прагнуть привласнити "Перфект". Він скаржиться, що поки фабрика простоюватиме, зіпсуються тонни імпортної сировини - латексній суміші. Через девальвацію гривні ціна на імпортні презервативи стала надто високою, тоді як вироби фабрики Коника не дуже подорожчали. Наприклад, упаковка з 12 "перфектових" презервативів коштує близько 20 грн, стільки ж імпортних - в 4 рази дорожче.

Фабрика латексних виробів "Перфект" працювала з 2004 року. За даними підприємства, воно забезпечувало 20% українського ринку презервативів, який оцінюють в 120 млн штук щорічно. Третина новояворівських презервативів відправлялася на експорт.

Варто зазначити, ще в грудні минулого року у "Перфекту" почалися фінансові проблеми. Тоді єдиний український дистриб"ютор компанії - "Латекс-Україна" - перестав розраховуватися з нею за поставлений товар. Суму боргу перед підприємством і період його формування в самому "Перфекту" не повідомлялася.

За словами фінансового директора фабрики Наталі Баликової, в затримці з розрахунками винні роздрібні торгові мережі. "У останні декілька років супермаркети активно розвивалися за рахунок кредитів, - пояснює Баликова. - Зараз ланцюжок перекредитування розірвався, тому торгові мережі вимушені розраховуватися з банками за рахунок грошей виробників товарів".

За матеріалом "Газета по-киевськи"

Зараз ви читаєте новину « Українці залишились без вітчизняних презервативів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути