четвер, 05 квітня 2018 08:50

Успіх усього демократичного світу в руках нового покоління українських реформаторів

Успіх усього демократичного світу в руках нового покоління українських реформаторів
"Україна — це передова широкомасштабної боротьби за ліберальну демократію", — переконаний куратор Стенфордської програми, професор Френсіс Фукяма. Фото: кадр з відео.

У Вашингтоні пройшла зустріч з першими стипендіатами програми молодих лідерів при Стенфордському університеті США, повідомляє "Голос Америки".

"Успіх України — це успіх усього демократичного світу. Саме зараз для України важливо не втратити момент", - переконаний куратор Стенфордської програми, професор Френсіс Фукяма.

"Україна — це передова широкомасштабної боротьби за ліберальну демократію з різними популістськими та авторитарними силами усього світу. Наслідки того, що відбувається в Україні, відчуватимуться в інших частинах світу. Вони залежатимуть від того, чи зможе Україна розвинути свої інститути у демократичному напрямку. Щойно ви подолаєте авторитарний режим, відразу треба приступати до відбудови", - продовжує професор.

Якими повинні бути пріоритети відбудови, ділилися своїми напрацюваннями стипендіати Стенфордської програми. Серед реформ, які потрібно здійснити першочергово: судова, земельна, енергетична. Водночас особливу увагу потрібно звернути на адміністративну реформу — зауважує засновник проекту ProZorro Дмитро Романович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віртуальні газопроводи і нові родовища: як Україна досягне газової незалежності

"Я погоджуюся, що процес впровадження реформ повинен ініціюватися на рівні громадянського суспільства. Але щойно справа передається до рук уряду, все починає рухатися із зовсім іншою швидкістю. Якщо ми проведемо державну адміністративну реформу, ми зможемо досягнути зовсім іншої швидкості з рештою реформ", - говорить він.

Стипендіати програми наголошують, що потрібно впроваджувати відкриті партійні списки.

"Реформа виборчої системи дозволить справжнім партіям приходити до влади. На жаль, у нас немає політичних партій при владі. У нас є виборчі проекти, які вирішують поточні питання та вирішують майбутнє України як у парламенті, так і в уряді", - говорить учасниця Стенфордської програми Олександра Матвійчук.

"Політичні партії в Україні занадто слабкі, окремі люди мають забагато повноважень над тим, хто буде балотуватися. Крім того, є проблема з фінансуванням. Якщо у тебе немає зв'язку з якимось олігархом, неможливо потрапити в телевізійний ефір, щоб провести виборчу кампанію. Одна з речей, які ми створюємо в Україні, це мережа молодих реформаторів, які мають правильні цінності. Вони не хочуть брати участь у корупційних схемах, в яких задіяне старе покоління. Вони повинні навчитися, як підтримувати одне одного та пробиватися до влади та робити зміни з середини. Є ризик спокуси, але тому й потрібне правильне лідерство та зміна покоління", - продовжує професор Френсіс Фукяма.

Перші випускники вже у травні повертаються в Україну, а восени Стенфорд прийме нових стипендіатів, які протягом 10 місяців зміцнюватимуть лідерські навички для реалізації своїх проектів.

Дмитро Чекалкін розповів про основні недоліки попередніх українських президентів.

Зараз ви читаєте новину «Успіх усього демократичного світу в руках нового покоління українських реформаторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути