Ексклюзиви
середа, 28 березня 2018 20:23

Чекалкін розповів про основні недоліки попередніх українських президентів

Чекалкін розповів про основні недоліки попередніх українських президентів
Дмитро Чекалкін: люди знали, що всі крадуть і беруть хабарі. Ця психологія просякла всю українську бюрократичну машину. Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО

Кравчук не мав достатньо професійної команди урядовців. Нічого нового не треба було вигадувати, достатньо було повторювати досвід Польщі та Чехії. Вони відкрили ринки.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів перекладач і шоумен, колишній дипломат Дмитро Чекалкін.

"Кучма за безцінь роздавав ближчому оточенню ключові стратегічні підприємства, перетворивши це у відкритий дерибан. Замість того, щоб запросити західних інвесторів з новим мисленням, стандартами. Тоді б власники не купували собі найдорожчі квартири у Лондоні, як олігархи Віктор Пінчук і Рінат Ахметов, а відповідали б перед акціонерами за кожну витрачену копійку. Ми втратили ці роки. А був більш-менш позитивний інвестиційний клімат. Могли залучити на підприємства багатомільярдні капітали. Люди знали, що всі крадуть і беруть хабарі. Ця психологія просякла всю українську бюрократичну машину. Приходили на держслужбу не змінювати щось, а красти. Це стосується Януковича в першу чергу", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихід Росії з Донбасу: британський експерт прокоментував ситуацію

На думку експерта, Ющенко не займався професійно серйозними проблемами.

"Колись російський журналіст Леонід Парфьонов провів з ним кілька днів. І написав великий матеріал про те, як розподіляє свій час український президент. За ті чотири дні Ющенко двічі був на якихось виставках, тричі — в Мистецькому Арсеналі. Їздив ліпити глечики, потім — на пасіку, дарував вишиванки. Провів лише одну нараду з енергетичної безпеки. Запізнився на півтори години і просидів 15 хвилин. Парфьонов написав, що якби то був президент Люксембургу, міг би дозволити собі так розпоряджатись часом. А гарант держави з таким багажем проблем і викликами на це не має права. Його адміністрацією керував Віктор Балога. І всі знали, скільки треба йому заносити за рішення проблем. Газовими питаннями займався Дмитро Фірташ. А Ющенко казав: "Цей брудний газ. Не хочу ним займатись". Тоді чого ж до тебе Фірташ по чотири рази на день їздить? Нам не пощастило з політичною елітою. А сьогодні маємо найбільш адекватний варіант тим викликам, які перед нами стоять", - додав Дмитро Чекалкін.

Інтерв'ю з Дмитром Чекалкіним читайте в журналі "Країна" від 5 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Чекалкін розповів про основні недоліки попередніх українських президентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути