Ексклюзиви
неділя, 01 квітня 2018 20:10

Віртуальні газопроводи і нові родовища: як Україна досягне газової незалежності
10

До 2020 року Україна буде видобувати 20 млрд. кубометрів газу, що повністю перекриє внутрішні потреби держави
Фото: Валерій Шмаков
Енергонезалежності планують досягти розробками нових родовищ та скороченням споживання блакитного палива
Галичина є колискою світової нафтогазової промисловості. Тут вперше на континенті почали промислове виробництво скрапленого газу.
"Львівгазвидобування" займається експлуатацією 40 родовищ на території 5 областей України.
Проте, родовища Західної України уже виснажені і з низькими пластовими тисками газу.

До 2020 року Україна буде видобувати 20 млрд. кубометрів газу, що повністю перекриє внутрішні потреби держави. Таких результатів планують досягти розробками нових родовищ та скороченням споживання блакитного палива. Про це заявив директор з підготовки та транспортування газу ПАТ "Укргазвидобування" Олександр Гордієнко під час прес-туру на установку комплексної переробки газу дотискуючої компресорної станції "Держів" Стрийського нафтогазопромислу на Львівщині.

"Галичина є колискою світової нафтогазової промисловості. Про це каже і американський економіст, лауреат Пулітцерівської премії Деніел Ергін. Мешканці Борислава ще у XVII ст. мастили колеса своїх возів маслянистою ропою, яку вимакували із калюж, що проступали із землі. Світова міра нафти – барель – це мідна бочка, у яку її збирали. Гасова лампа була винайдена 1853 року у Львові місцевими аптекарями. Після цього виник неабиякий інтерес до видобування нафти. Але коли почався промисловий її видобуток, газ був перешкодою. Його намагались уникати, бо він ускладнював буріння і призводив до пожеж. Доки зрозуміли, для чого він потрібен, на Прикарпатті, протягом перших 20 років минулого століття спалили і випустили в повітря близько 6 млрд. кубометрів газу", - розповідає кореспондент "Львівгазвидобування" Світлана Хитрова.

Перше промислове виробництво – очищення газу і виготовлення газоліну, який можна було використовувати для заправки автомобілів теж почалося в Галичині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафтогаз почне стягнення боргу з Газпрому вже в квітні

"1928 року в Бориславі вперше на континенті почали промислове виробництво скрапленого газу. Прилеглі до родовищ містечка і села отримали небачену у ті часи опцію – їх вулиці освітлювали гасовими ліхтарями. Ті краї вважались нафтовим клондайком, у який щедро інвестували власники свердловин. А коли у Дашаві відкрили значні поклади газу його експортували за кордон. Протягнули трубопровід спершу до Львова, тоді продовжили до Києва, Москви і у Прибалтику. Запаси були дуже великі. З початком Другої світової 80% нафтогазових підприємств і свердловин знищили радянські війська. Але разом з вермахтом в Галичину зайшли і німецькі геологи, і нафтогазовики, які швидко все відновили і почали газифікувати села. Німці збудували першу гілку газогону в Польщу та Чехію. Деякі німецькі свердловини діють до сьогодні. А газовики, які там працюють у 2-3 поколінні, бояться порушити їх автентичність, бо фанатично люблять свою роботу", - каже Хитрова.

Нині "Львівгазвидобування" займається експлуатацією 40 родовищ на території 5 областей України. Проте, родовища Західної України уже виснажені і з низькими пластовими тисками газу. В магістральні газопроводи високого тиску його подають перекачуючи через компресорні станції.

Цьогоріч більше 6 млрд грн витратять на закупівлю спецтехніки для інтенсифікації свердловин

"Пік видобутку тут припав на 1969 рік – 12 млрд кубометрів газу в рік. А тоді почалось різке падіння видобутку. З перемінним успіхом падіння продовжувалось і протягом останніх 10 років. Але минулого року ми дали невеликий приріст. Це пов'язано із роботою контюбінгової установки, промивки, кислотних обробок, механізованого видобутку газу. Сьогодні на Львівщині добувають понад 700 млн кубометрів в рік. Це 40% від потреб області. Решту газу купується на ринку. При належному фінансуванні плануємо збільшити видобуток на 5-7%", - говорить Директор газопромислового управління "Львівгазвидобування" Олександр Сендега.

Газовики кажуть – їхня галузь нищилася роками, оскільки країна орієнтувалась на закупівлю російського газу. Окрім війни на фронті ведемо і війну в тилу – за газ.

"Минулого року ввели в експлуатацію 10 нових свердловин, крім того, спільно з облрадою дали дозволи на розробку п'яти нових родовищ. Плануємо відкрити ще 13 нових свердловин і виділити 2 млн грн. на дороги до них. З 1 січня 5% ренти від видобутку газу скеровується на розвиток місцевих бюджетів. Громадам вигідно, шоб газ добувався на їхній території", – розповів перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Іноземці платять за калорійність, ми — за кубометри"

Також Олександр Гордієнко анонсував відкриття першого в Україні віртуального газопроводу у Закарпатській області.

"Віртуальні газопроводи - це один із методів транспортування газу в складних районах, де ніхто не добував газ: болота, гори. Встановлюють компресорні станції у підніжжя гір, туди підводять газогін від свердловин, дороги і можна вивозити газ в цистернах, як натуральний, так і зріджений. З літа плануємо почати видобуток газу і тоді зможемо побачити, які запаси у Карпатах у нас є", – зазначив Олександр Гордієнко.

Цьогоріч більше 6 млрд грн витратять на закупівлю спецтехніки для інтенсифікації свердловин. Також на родовищах Західної України проводитимуться 2D і 3D сейсмічні дослідження, які покажуть скільки газу залишилося в надрах, де його найперспективніше добувати.

"Закуповуємо парк спецтехніки для гідророзробок та інших робіт, що досі не проводили на свердловинах. На станції "Держів" уже є система осушки газу. Раніше такого не було – вода та інші домішки, з якими видобувається газ, попадали людям на конфорки. Боремось не тільки за об'єм, а й за якість. Це все відбувається в межах Стратегії – 20/20, щоб у 2020 році ми були не лише енергетично незалежні, а й мали змогу експортувати газ", – повідомив Олександр Гордієнко.

8 лютого Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз" щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги для транзиту. Російська компанія зобов'язана виплати Україні $4,63 млрд. З урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений у 2014 і 2015 роках Газпром має сплатити $2,56 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Віртуальні газопроводи і нові родовища: як Україна досягне газової незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути