Ексклюзиви
неділя, 08 жовтня 2023 11:27

Уряд ухвалив рішення щодо земель Каховського водосховища

Уряд ухвалив рішення щодо земель Каховського водосховища
Кабмін пропонує заборонити передавати у власність та користування землі Каховського водосховища. Фото: ukrinform.ua

Уряд підтримав законопроект, яким пропонується заборонити передавати у власність, користування чи зміну цільового призначення землі Каховського водосховища.

Передбачається, що така заборона діятиме протягом 15 років. Про це сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє пресслужба уряду.

Щоправда, плануються й винятки. Вони стосуватимуться змін для відновлення водосховища та здійснення заходів з охорони земель.

"Важливо, аби за цей час землі під Каховським водосховищем не змінили цільове призначення. Тому встановлюємо такі заборони, і тим самим готуємо фундамент для відновлення водосховища та ГЕС", - зазначив Шмигаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три місяці тому підірвали Каховську ГЕС. Водосховище стає великим лугом: фото із супутника

Уряд також додатково виділив 335 млн грн Херсонщині для подальших робіт, направлених на реалізацію програми подолання наслідків російського теракту.

"Зокрема, 187 млн грн спрямовуємо Херсонщині на першочергове відновлення об'єктів водо- й теплопостачання. Ще 148 млн грн - на інші завдання, зокрема ремонт доріг у Херсоні, які необхідні для нормального функціонування міста", - додав Шмигаль.

За його словами, загалом на ліквідацію наслідків теракту РФ на Каховській ГЕС уряд виділив 11,9 млрд грн.

Зокрема, 8,5 млрд грн було надано на будівництво магістральних водогонів для забезпечення водою Кривого Рогу, інших громад Дніпропетровщини та півдня України. За словами прем'єра, перша нитка магістрального водогону на ділянці "Інгулець – Кряжеве" вже запущена. Роботи нині активно тривають.

"1,3 млрд грн виділили Херсонській та Миколаївській ОВА для відновлення житла людей, яке постраждало через підтоплення. Ще майже 1 млрд грн було виділено для Херсонщини, Миколаївщини, Запорізької та Дніпропетровської областей на забезпечення транспортування питної води. Адже багато громад одразу після теракту взагалі не мали можливості її отримувати", - зазначив Шмигаль.

Він також повідомив, що уряд уже виплатив 93 млн грн як одноразову допомогу жителям Херсонщини та Миколаївщини. Такі виплати по 5 тисяч гривень отримали понад 18,5 тис. людей.

Через підрив російськими окупантами дамби Каховської ГЕС Україна втратила від 35% до 40% запасів прісної води. Такий обсяг води Україна могла б споживати протягом року. Про це повідомив гендиректор ПрАТ Укргідроенерго Ігор Сирота.

6 червня російські окупанти підірвали конструкції Каховської ГЕС. Підтоплені були населені пункти як на правому, так і на лівому берегах Херсонщини.

Зараз ви читаєте новину «Уряд ухвалив рішення щодо земель Каховського водосховища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути